Уникална технология за отглеждане на ярета

Тази технология, с която ще ви запознаем, руснаците са я нарекли Уникална. Тя се прилага в момента в Ставрополския край.
Ние може да се похвалим, че преди повече от преди 30 години, отглеждането на малките, отделени от майките, също го правехме.

Какво правят руснаците:

Раждането на яретата е решаващ момент в живота на козата и нейния собственик. След раждането козата, и малките се нуждаят от специални грижи, време за възстановяване и добро хранене. В „уникалният” комплекс, новородените ярета веднага се отнемат от майка им, така че, козата да няма време да ги докосне и да им предаде болестите и инфекциите присъщи на възрастните.

След отнемането от козата, малките се преместват в отделен блок „за бебета“, който е предназначен само за новородени от 0 до 3 дни. Достъпът до тази стая е ограничен за всички, с изключение на специалисти, преминали санитарният филтър със задължителна смяна на дрехи и обувки.
Зоотехниците и ветеринарните лекари, работещи в този отдел, не напускат помещенията до края на работната смяна, осигурявайки максимални условия за пълноценното развитие на новородените. За това в него е създаден и поддържан стабилен микроклимат, работи специална система за вентилация на въздуха. Храненето става чрез автоматични пунктове за хранене.

Новородените прекарват първите си 2 дни в тази стая, където се хранят с термично обработена коластра на майката. Всеки бокс за новородени е застлан с чиста слама и задължително се сменя, а бокса се дезинфекцира преди идването на следващото яре. Всеки бокс има определено място, където има карта на малкото, в която се отбелязват данни за майка му, дата и час на раждане, тегло и количество изпита коластра.

На 3-ия ден малките се преместват в по-големи помещения в същата сграда, където растат и придобиват сила до 60-70-дневна възраст, за да попълнят млечното стадо на козефермата в бъдеще.

– Млечният комплекс, работи само от две години и в него се отглеждат 2100 кози -майки. След като достигне пълния си проектен капацитет през 2022 г., предприятието ще достигне 100% производство, което ще произвежда най-малко 2000 тона сурово мляко и съответно 200 тона продукти от сирене годишно“.
Комплексът е една от петте най-големи ферми в Русия, занимаващи се с производство и преработка на козе мляко във всички видове сирена и кисело-млечни продукти: пастьоризирано мляко, кефир, ферментирало печено мляко, кисело мляко, извара, меко сирене “Рикота”, сирене “Фета”, твърдо сирене “Едам”, “Гауда” и сладолед.

Високо качество на продуктите, както и липса на каквито и да било добавки – това е принципната позиция на инвеститора на проекта и предприятието, което буквално за две години работа зае водещи позиции в своята посока на ниво държава.
През 2020 г. KMK произвежда около 850 тона козе мляко.

(Източник и официален уебсайт на Министерството на земеделието на територията на Ставропол).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук