Цена агнета – България

Каква ще бъде цената на агнетата, можем само да гадаем въпреки, че вече има индикации за това. Все още не се знае къде ще бъде пресечната точка. Фермерите с право искат по-висока цена, но както винаги не е подплатена с анализ.

Например, един фермер казва увеличиха ми смеската със 7 стотинки и веднага допълва с 40 %, не е сериозно нали.
В момента всеки проучва пазара по някакъв начин, което е съвсем нормално. Търговците пуснаха първата партида ярешко на цена убиец на ярешкото месо – 18-20 лв за килограм.

Цена убиец за моментния джоб на потребителя и при наличието на свинско месо от шест лева килограма.

Лидерите на овцевъдите също умело лавират, като гледат да намерят баланса.
Г-н Бойко Синапов прогнозира цена от минимално 6 лв.на кг/живо тегло. Другият лидер на овцевъдите г-н Симеон Караколев говори за минимално поскъпване на агнешкото – с 10-20%. – килограм живо тегло на едро върви около 5,50-6 лв./кг без ДДС, а на дребно от фермата – 7-8 лв./кг без ДДС. 

Крайната цена в магазина също е нагоре до 16 лв./кг.

Наши проверки показват, че изкупната цена в болшинството ферми се върти около 5.50 лв/живо тегло, но в магазина не е 16 лв/кг, а както казахме, от понеделник става 18-20 лв.

По всичко изглежда, че пак някой друг ще вземе повече от производителите. Не така мислят много от овцевъдите. Те искат да получат максимума за труда си, но във формулата смятат само от тяхна страна, тук са изкупвачи, кланици, търговци и купувачи. Фермерите говорят за минимална цена от 7 лв/кг живо тегло.

Какво друго би помогнало за регулирането на пазара.

Това е помощта, която се дава на кланиците при изкупуването на дадена максимална цена на агнетата. Миналата година беше първа и сякаш имаше ефект.
Второто е – добрата цена, която в момента получават нашите съседи – руманците и гърците и не хвърлят око на нашите пазари.

Така че, по-добре е те да си имат техните пазари, да вземат повече от нас, но да не изпращат агнета на нашия пазар. Македонците не могат да бъдат кой знае каква заплаха, защото там се отглеждат около 400 000 овце и производството не е кой знае какво.

Най важния фактор остава цената на магазина – ще се приеме ли от купувачите в тази тежка ситуация.
Все още има време да се намери баланса и всички да са доволни.

3 КОМЕНТАРИ

  1. По принцип да върви една стока цената на производителя трябва да е 30% от раелизацинната цена.Мотивацивта при търговците е най-важното нещо. В такъв случай и бъдещия модел на ЕС от полето на масата ще заработи много в по-голяма полза за фермерите.

  2. И докато си правят сметки без кръчмар ще направят внос или ще си купим телешки или свинско а може и овче.Забравят че болшинството са бедни и ще се откажат от скъпото им агнешко.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук