ПРОБЛЕМЪТ: Селекцията е = записи+книга на стадото+геномика

Анализите през последните години показват, че ръста в производството на животинска продукция не е голям, независимо от големия брой Развъдни асоциации, които работят в тази посока. Защо е така, нека те да си направят анализите. Ще се опитаме да предадем, какво е нужно, за да има качествена селекция и съответно по-високо производство.

Записите са най важната част от селекцията. Нямаш ли записи забрави думата селекция. Именно пък записите са най противното на животновъдите. Наистина имат оправдания, че трябва да вършат това в най напрегнатите дни за фермата, но все пак някои трябва и да пише. Да пише и то всеки ден, коя овца се е оагнила, какъв номер е сложен на агнето, номера на майката, живо тегло на определена възраст и още куп други показатели.

В тази връзка може да научите повече тук:

Проблемът: Записите за животните – 1 част

Следва Книгата за стадото или Родословната книга, както сме свикнали да казваме.
Тук не става дума за дебела тетрадка с твърди корици и химикалка с няколко цвята. Става дума за електронна книга, чрез която ще може да се получава всякакъв вид информация. Чрез тази книга ще можем да използваме новите предимства при водене на селекцията.
Кои са те.

 • Защита от разпадане на породата и инбридинг;
 • Основа за системно подобряване на породата;
 • Платформа, която помага за популяризирането на породата

И идва ред и на най-важното в съвременната селекция – Геномиката.
Определено ние не можем да почувстваме ползите от нея, защото засега не я прилагаме, а само споменаваме. Това, че използваме сперма от геномни разплодници, не означава нищо. Няма ги елементите на геномната селекция, за да можем да сглобим пъзела на продуктивността.

Геномиката, която е изследване на ДНК профила на животно, може да изглежда сложна, но всъщност това е ясен процес. При анализирането на ДНК на животното, може да научим много за него и към тази информация да прибавим информацията от нашите записи, и пъзела ще се получи.

Най-малкото, което може да научим от този анализ, е да установим произхода на животното и да проверим дали съвпада със записа в Книгата за стадото. Можем също така да установим бащите на всички животни оставени за разплод или продажба.

Има едно заболяване, което през последните години абдекира от нас.
Това е Скрейпи при овцете – бавно прогресивно, крайно мозъчно заболяване на възрастните овце. Това е инфекциозно заболяване и се смята, че се разпространява главно по време на агнене. В Румъния от тази година, във връзка с борбата срещу Скрейпи, всички кочове ще минат през ДНК анализ.

Другата информация, която можем да получим от генотипа, е за инбридинга. Традиционно, овцевъдите гледат през две години да купуват по някой коч от други стада за да няма родство при животните.
При такова закупуване на сляпо, няма никаква гаранция, че това ще бъде така. Относно инбридинга при кочовете, науката има да свърши още много неща. Но засега няма никакъв проблем да се докаже генетичната връзка между два коча. С други думи, ако имате генотипа на действалия коч в стадото и новия, който искате да купите, ще направите правилния избор.

Друг елемент от геномните резултати е профилът на породата.

Нямайки резултати от ДНК анализ, много пъти не може да се запази дадена линия чиста, поради допускани грешки по „веригата” наречена селекция. Ето защо животновъдите искат гаранция, че линиите ще останат чисти.

И накрая идват Геномните оценки. Правим това, като сравняваме ДНК на животно с всички останали животни в базата данни за ДНК и получаваме оценка за животното.

Изводите:

 • На пръв поглед изглежда, както казва писателя – Елементарно Уотсън. За някой вече е така
 • Време е да престанем да говорим и започнем да го правим.
 • Все пак има нещо направено – лабораторията към ИАСРЖ, която на този етап дава само информация за произхода.
 • Имаме и няколко ферми, които почнаха да работят с резултатите от ДНК анализа.
 • Все още трябва да се работи по организацията на кочопроизводството и масово внедряване на ДНК анализа.
 • Най-важното. Вземане решение започване работа изполваики се генотипа на животните.
  За това трябва да се реши също: у нас ли ще се прави ДНК анализа или в чужди лаборатории. Ако е у нас, това означава доокомплектоване на лабораторията.
  Кой ще обработва данните. Финансов ресурс.
 • Всяко закъснение за използване на геномната селекция води до икономически загуби за фермерите и националното стопанство.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук