Паразитите идват

време за прочит: 2 минути

Оборния период за овцете  приключи за повечето овцеферми и повечето овце вече излязоха на паша. Така че, сега е подходящият момент да помислите за подходящо лечение срещу паразити, защото те  играят важна роля за здравето и ефективността на преживните животни.

По принцип се прави разлика между едноклетъчни паразити (кокцидии) и различните видове кръгли такива и тения. Диагнозата е най-важна  преди да вземете решение за терапия. Заразата на животните се определя с помощта на фекални проби. Те могат лесно да бъдат обединени като колективни фекални проби от групи животни.

В зависимост от резултата, след това човек може конкретно да се насочи към едноклетъчните организми, стомашно-чревните червеи, чернодробните паразити или белодробните червеи. Що се отнася до борбата с паразитите, не е важно само да се третират с обезпаразитяващи средства, трябва да се вземат и мерки като хигиена на заслоните и пасищата, адаптиране към новите фуражи  и управление на пасищата.

Всички видове паразити причиняват големи здравословни проблеми при овцете и козите – както е известно, инфекциите с паразити често са животозастрашаващи, особено при тези животински видове. Паразитите обаче не бива да се подценяват и при говеда.

Има различни видове стомашно-чревни червеи, които често причиняват само леко разстроиство при храносмилането, но играят основна роля като редуциращи производителността. Животните изостават в телесното развитие и страдат от тежко напрежение на имунната си система. В резултат на това, впоследствие други болести избухват по-лесно, плодовитостта е нарушена и добивът на мляко е намален.

Червен стомашен червей

“Червеният стомашен червей” е особено заплашителен за дребните преживни животни. Този паразит е в абомасума и изсмуква кръв там. Количеството кръв може да бъде толкова голямо, че животните умират от намалението на кръвта. Овцете и козите с „червени стомашни червеи“ са частично разпознаваеми по бледите си лигавици. В такъв случай обезпаразитяването е абсолютно необходимо.

Черния дроб играе основна роля в пасищните ферми. Големият черенодробен червей, който мигрира през тялото като ларва, нанася по-голяма вреда.  И тук пробите от фекалиите, евентуално събрани според възрастовите групи или изследването на млякото (особено първата лактация) помагат да се получи добър преглед на съдържанието му в компанията. Големият чернодробен флуид е обвързан с влажните места в пасищата. Такива пасища трябва да се избягват, ако е възможно.

Охлюва  Джуджето често се среща на влажни пасища. Той е междинният гостоприемник на големия чернодробен флуид.

Белите червей имат съвсем различни проблеми. Това е чиста пасищна инфекция и като всички други паразити се поглъщат чрез фуража. Те обаче не мигрират в червата, а в белите дробове. Там те причиняват различни вреди на дихателните пътища. Най-яркият признак е честата кашлица на стадото без никакви други индикации за респираторна инфекция, като треска или нежелание да се храни. Заразяването с белодробни червеи се увеличава при всички преживни животни.

Ако с фекалната проба или изследването на млякото е установено кои паразити са най-големите проблеми за животните, може да се започне изборът на подходящия режим на лечение. Тъй като не всяко обезпаразитяващо средство помага срещу всички видове глисти, подходящият препарат трябва да бъде избран заедно с лекуващия ветеринарен лекар.

Дълго време беше обичайно, обезпаразитяването на всички животни от група или стадо, но днес се предпочита селективно обезпаразитяване. Лекуват се само тези животни, които показват признаци на  натоварване от глисти. Най-силните животни остават нелекувани. Причината за това е проблемното увеличаване на устойчивостта към всички червеи. Ако всички животни са обезпаразитени, само устойчивите червеи преживяват лечението и могат да се разпространят по-нататък.  От друга страна, ако най-силните животни останат нелекувани, ще оцелее достатъчно количество червеи, които могат да бъдат умъртвени с обезпаразитяващи средства.

Тест за резистентност с брой яйца на червеи преди и 14 дни след лечението може да измери ефективността. Поради високите разходи това е само частично подходящо за стадата на практика. Но не е невъзможно.
Популациите на животни без паразити не са възможни. Целта обаче е винаги да запазите тежестта на червеите в рамка, така че преживните да могат да се справят добре, без да вредят на здравето или работата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук