ЕКТИМАТА – заболяване по овцете и козите

време за четене: 3,5 минути

Ектимата е силно заразно вирусно заболяване по козите и овцете.
В нашата страна болестта е доказана през 1951 г. Това е  широко разпространено заболяване, особено през месеците от март до октомври включително. В различните краища на страната,  болестта е известна с най-различни имена. Интересно име са дали на това заболяване румънските овчари – “болест на сладките балончета”, Заразната ектима е лесно разпознаваема, но лечението е трудно за прилагане, така че икономическите щети, които произвежда болестта, могат да бъдат значителни и най-вече при агнета и деца.

Ектимата  е една от болестите, която бързо се развива и  може да причини смърт. Това е инфекциозно, вирусно заболяване, причинено от вирус, който причинява доста смущения, който се състой от обриви, особено в устата и венците.  Като източници на инфекцията, най-често срещаното е предаването на болест от болни или излекувани животни. Вирусът присъства в големи количества в коричките по устните.
Не се среща в млякото, изпражненията и урината.
Вторични източници на инфекция могат да бъдат обори, ножици, храна, вода, превозни средства, пасища, пътища и др.

Признаци на заболяване – мехурчета в устата

Симптомите на заразната ектима са представени главно от обриви в устата. Появата на мехурчета показва, че животното страда от това вирусно заболяване.

„Повечето развъдчици познават болестта, може би не по име, а по симптоми, след тези струпеи, които се появяват в устата, особено при млади животни. В леките случаи по устните, особено в ъглите на устата и по носното огледало се появяват възелчета, които скоро се превръщат в мехурчета, съдържащи най-напред бледожълта бистра, а след това гъста гнойна материя. Мехурчетата се пукат, засъхват и на мястото им се образуват дебели, кафяво-черни брадавични корички (крусти), здраво свързани с основата. При нормално протичане след 12-14 дни коричките опадат.

Тежката лабиална форма се среща най-често при агнета и ярета. Тя е с висока смъртност, която се дължи на силно заразен вирусен щам и едновременно при намеса на бактериална инфекция. В тези случай освен по кожата на устните се забелязват болезнени струпеи и около лицето и ушите. Наред с тях по лигавицата на устните, бузите, венците и краищата на езика се явяват гнойни мехурчета, които се разраняват (гноен стоматит). От устата се отделя тежък неприятен мирис и болните отслабват. Понякога при напредване на процеса се предизвиква гастроентерит, засяга се долната част на трахеята и може да се стигне до бронхопневмония и смърт.
Възрастните животни също могат да имат  струпеи на вимето, което може да доведе до появата на много сложен мастит, което води до загуба на цялостната икономика на животното.

Какво правим.

Ектимата е доста трудна за лечение, тъй като могат да възникнат и други усложнения: Други инфекции и бактерии се припокриват в кървещите зони, и особено след като устните се напукат и покрият коричка. Лечението е трудно, защото животното се храни много трудно.  Най-добре е да се посъветвате с вашия ветеринар, защото фармацията „бълва” най-различни лекарства за това заболяване.
Не се мъчете да лекувате  по народни рецепти с мас или нафта.

По-добре е да се вземат мерки за предотвратяване на заболяването, вместо да се занимаваме с лечение. На първо място, да не се вкарват в стадото болни животни или  от заразени стада.

Голям проблем за животновъдите е, че ектимата не  избухва в ранните етапи на инфекцията, така че рискът от закупуване на животно, което носи болест, е много висок. Когато новите животни бъдат докарани във фермата, за три седмици е добре да ги държите отделно и да бъдат наблюдавани, за да се види дали са проблеми или не. Почистването  на помещението е от съществено значение, особено ако е имало случаи на заболяване.  Вируса е особено устойчив и може да остане активен в затворени  зони, където животните са били държани.

Във влажна среда  вируса е доста устойчив на действието на вредни физични и химични агенти: при температури от 58 до 60 ° С се разрушава за 30 минути, а при 64 ° С за 5 минути. В сухо състояние обаче той е особено устойчив, както при високи температури (10 минути при 100 ° С), така и при ниски температури. Той може да остане вирулентен в помещението повече от една година. Това означава задължителна дезинфекция на агнярника преди всяка агнилна кампания. На пасищата, под пряка слънчева светлина, преживяването  на вируса е ограничено до няколко месеца. При стайна температура,  той може да издържи дори до 15 години.

Заразната ектима може да причини опустошения в стадата, засягайки до 90% от стадото. Но смъртността не е толкова висока – около 15-20%, но икономическите загуби са високи и могат да достигнат 75% .

Болестта не минава много бързо,  тя може да продължи между 2 и 4 седмици. При тежките случай,  голяма част от животните умират. След преболедуване,  животните получават имунитет, който може да продължи от две до три години.

Овцевъд & Козевъд

 

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук