1 част / Михаил Михайлов: Фермерите говорят – анонимно / сп. “Агро пари”

Независимо от подкрепата, която се оказва на фермерите, била парична или морална, била от държавата, ЕС и/или обществото, се вижда и с просто око, че нещо не е наред. Излязоха доста материали с гръмките имена – Нова стратегия, Ново начало, Старт в бъдещето и други подобни лозунги, с цел да стимулират фермерите, които поне засега не изпълняват ролята си. Това е съпроводено и със ситуацията по отношение коронавируса, която се променя всеки ден и не може да се направи някакъв дългосрочен или дори краткосрочен план за действие. На практика никой не знае какво ще се случи утре.

Ситуацията: Какво донесе коронавируса на животновъдите ни.

Първата вълна сякаш прескочи фермерите, но втората беше безмилостна. Поне аз не познавам фермер, който в по-лека или по-тежка степен да не се е разболял. Същото е с работниците и обслужващите фермите ветеринарни специалисти и селекционери.

Второто, което ни донесе пандемията, бе увеличение на цените на консумативите. Най-големи са разходите за концентрираните фуражи. Най-грубо казано, разходите за тези фуражи за дадена ферма са нараснали най-малко с 20%. По същия начин стой въпросът с грубите фуражи.

Наш фермер скоро ми каза:
– „да ми дадат сено и слама, не ми трябва де минимис”.
Заплатите на работниците само за една година се повишиха също и то не малко. Изкупните цени се регулират вече не от нашия пазар, а от Европейския. А той е безмилостен и хич не му пука, че нашето производство е скъпо и работим на загуба. Хората казват: – направете си го рентабилно. Ние Ви помагаме достатъчно. Наистина, предприеха се някои мерки за ограничаване на вноса от МЗХГ, които изиграха своята положителна роля за момента – защитиха се родните агнета, повече родни храни влязоха във „веригите”.
Но това не може да продължава вечно, защото никой не може да наложи на клиента да купува стока, например с по-ниско качество и на по-високи цени.

Някой ще каже, ама дадоха толкова милиарди на земеделците. Първо тези пари са потни и мазолести, второ големият процент са предвидени пари от Еврофондовете преди доста години. Те така или иначе щяха да отидат при фермерите, дори и в най-лошия случай в последния възможен ден – 30 юни. Заслугата на Министерството е, че успя да преведе парите във фермерските сметки във възможно най-кратките срокове. Другите помощи бяха в рамките за закупуване на дезинфектанти против заболяването, малък де минимис и изчистване на някои суми, използвани за изхранване на животните преди десетина години.

Има разбира се и хубави неща.

За голяма радост на нашите животновъди миналата година бе добра по отношение на ветеринарията. Заболяванията Син език и Нодуларен дерматит сякаш останаха в миналото. Ваксинирането през миналата година вървеше по график и засега ни остана една Чума по свинете и епизодично Син език при сърните. Това обаче не трябва да ни успокоява, защото в Гърция и Северна Македония Синия език си върлува, в Румъния има Скрейпи, а преди известно време имаше съобщение и за Шап в Турция.

Имаме и нашите рекордьорки за 2020 г.
Фермата Асеновец 96 – Асеновград приключи годината със средна млечност от 350 крави от 12 092 кг мляко и крава рекордьорка с пожизнена млечност от 104 514 кг.

С други думи, ситуацията е доста сложна – от една страна коронавирусът с който не се знае какво ще стане и кога ще го забравим. От друга страна, че не сме конкурентно способни на фермерите от Европа по отношение продуктивността на животните и себестойността на продукцията.
От тук следват ниските изкупни цени за някоя от животинските суровини и липсата на външни пазари за отделни продукти.

Най-важните ”плочки” в пъзела животновъдство са фермерите, преработвателите , анализаторите, науката ,търговците, ветеринарите и администрацията. Пъзелът е игра, при която много на брой плочки трябва да бъдат правилно подредени, така че да образуват картина с предварително известно за играещите изображение. В нашия случай, желаната картина е една – повече производство, ниска себестойност и възможно най-добри цени. Не случайно в много офиси на канадските говедовъди има закачен, нареден пъзел и под него пише „ТИМ”, което на български означава „ „всички заедно можем повече”. Интересно ще е да разберете как мисли по отношение сегашната ситуация в животновъдството ни най-важната „плочка” на пъзела – ФЕРМЕРИТЕ. Говорещите ще са анонимни, защото така са по-искрени и независими.

Първи фермер: Интересното е, че останалите участници в пъзела не искат да признаят, че ние сме най-голямата „плочка” от пъзела и ни поставят винаги на последно място. Когато си последен, знаеш че обираш негативите на всички и обикновено плащаш по-голямата част от „сметката”.
Много пъти съм ставал свидетел, когато се вземат решения за моята ферма, за моите животни, без да питат нас фермерите – съгласни ли сме, можем ли да изпълним това изискване, осигурени ли са условия независещи от нас, за да го изпълним. Все пак нека да не се забравя,че животните са мои, оборите също и труда е на цялото ми семейство.
Във фермата сме пет човека от нашето семейство, като трима са моите наследници, което и най-много ме радва. Производството ми е над 12 тона мляко на ден. Че получавам субсидии това не означава, трябва да изпълняваме всичко, което ни се каже, без да сме осигурили условия за това.
Ако присъствате на проверка на животните в моята кравеферма, в която се отглеждат над 1 400 бр глави, ще разберете следното. Проверката в най-добрия случай ще свърши за няколко дена. При всички случаи ще има някой друг аборт, ще има поне 2-3 крави с нещо счупено по тях и млякото за една седмица ще падне поне със 700 кг дневно. Въпросът тук е, че плаща само един, както вече Ви казах – фермерът.

Практиката показва, че Наредбите все повече увеличават страниците си, искат се неща, които не са необходими, тетрадките, които се водят, се увеличават непрекъснато. Скоро ще излезе решение на ЕС – излезлите изисквания към страните членки, да не обременяват с допълнителни изисквания на национално ниво фермерите и ние ще държим за това.

Следва продължение….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук