Някои видове заболявания при козите

0

 Козите са известни с производството на качествено мляко. В същото време можем да кажем, че те са непретенциозни и умеят лесно да се адаптират към променящите се обстоятелства.
Козите се разболяват много рядко.
Ако обаче това се случи, е необходимо да се открие навреме, да се постави диагноза и да се проведе лечение.

В тази статия ще разгледаме различните заболявания на козите…

 Какво прави козите болни?

Може да има няколко причини за разболяване:
– Трудности могат да възникнат поради хранителни проблеми. Това се случва, при лошо качество или  недостатъчна храна…
Ако коза изяде отровно растение, това също може да доведе до заболяване. В този случай трябва да разберете, от какво  може козата да се отрови. Понякога причината е поглъщането на пестициди.

Неправилната грижа за животните може да доведе до доста неприятни последици..

 Заболяването на козите може да бъде причинено от вирусна инфекция. Симптомите тук може да са много различни.

За да вземете мерки навреме, трябва внимателно да наблюдавате наличието на тревожни признаци.
При заразяване с пневмония типичните симптоми са слабост, кашлица, треска, сополи, често дишане и  хрипане. Болните кози се изолират и поставят в топла и суха стая. Можете да лекувате на базата на инжекции с пеницилин.
Ако яретата са болни,  към диетата им си  добавя рибено масло, в резултат на това възстановеното животно няма  дори да кашля.

Кетоза – това заболяване е свързано с метаболитни нарушения. Възниква, когато коза яде малко и лоша храна. В този случай променете диетата според нуждите..

Маститът е едно от заболяванията на вимето при козите. Една от често срещаните причини – животното започва да се разболява при наличие на антисанитарни условия..

 При неумело доене може да се появи заболяване като пукнатини в зърната. За лечение е достатъчно да дезинфекцирате и смажете с вазелин. Това ще даде добри резултати. Ако не се лекувате навреме, можете да получите опасен артрит на бялата мускулатура.

Ако се появи бруцелоза – това е инфекция, тогава е невъзможно да се излекува. В този случай животното се заколва.

Диктиокаулозата се причинява от червей, който живее в бронхите на коза. Само ветеринарен лекар може да го лекува, въвеждайки специален разтвор в трахеята.

Ако козата има фурункулоза, гной се отстранява от раната, може да се лекува със стрептоцидна маз.

 При некробактериоза страдат копита. От него животните накуцват. Копитата им са подути. Лечението трябва да бъде активно и цялостно. Заболяванията на копита на козите и тяхното лечение са доста трудна задача.

Този списък далеч не е пълен..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук