Нещо което знаем, но не винаги го правим

Въпреки, че зимата се съпротивява до последно, пролетта настъпва. Много от дръвчетата цъфнаха, минзухарите се показаха, дори и лястовичките пристигнаха.
За животните няма карантина, няма маски и една част от тях съвсем скоро ще излязат на пасищата или дворовете.

За да сте сигурни, че всички животни във вашето домакинство са  готови за живот на открито, важно е да предприемете действия за да ги подготвите за пролетта.
Излизането от зимата и следващите по-високи температури и влажност, ще благоприятстват развитието на болести и вируси, а животните ще трябва да се имунизират срещу тях.

Пролетното обезпаразитяване е препоръчително за всички видове животни, а при тревопасните животни, това трябва да се случи около 2 седмици преди пашата. Начинът на обезпаразитяването и медикаментите които се използват трябва да става по предписание на ветеринарен лекар и негов контрол.

  Спазване, изискванията за хуманното отношение към животните, предотвратяват възможността животните във фермата да се разболеят от определени заболявания, чрез добра хигиена на помещенията в които се отглеждат животните..

Помещението за птици, трябва да се освободи от всички хранилки и съоръжения от него. Същите трябва да се измият с силна и обилна струя вода –под налягане и с дезинфектант.  След това трябва да се премахнат и измийте както пода, така и стените с маркуч под налягане. Нанесете дезинфектант върху всички повърхности, изчакайте няколко часа, докато изсъхне, и след това поставете слой дървени стърготини или слама на пода и поставете всички поилкики и хранилки.

Същата операция се прави и в оборите. Особено внимание трябва да се обърне на хранилките и поилките. Тях ги измийте дори два пъти. След това, с помощта на пулверизатор или спрей помпа,  е необходимо да нанесете дезинфектанта навсякъде в обора.

Трябва също така да се спомене, че в допълнение към всички тези методи за лечение и санитария, фермерите трябва да искате от практикуващите ветеринарни лекари, навременното ваксиниране на животните включени в Държавната профилактична програма.

С оптимално лечение и ваксиниране, селскостопанските животни ще процъфтяват през новия сезон и ще бъдат подготвени да осигурят повишена производителност. 

Обърнете внимание на всяка мярка за защита, за да осигурите благосъстоянието на животните, които не говорят. 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук