Хранене на ярета

време за четене: 2,5 минути

Целта на храненето и отглеждането на яретата е да им се осигури нормален растеж и развитие, а на женските за радплод- да се подготвят като високопродуктивни възрастни животни.

Първата храна за новородените ярета е коластрата.
През коластреният период яретата трябва да поемат максимално допустимите количества коластра, тъй като чрез нея те придобиват пасивен имунитет срещу заболявания. Първото забозаване е до 1-2 часа след раждането. Преди това вимето на майката се измива добре с хладка вода и се подсушава с мека кърпа. Първите струи мляко се издояват в малък съд и се изхвърлят навън.
Яретата се хранят естествено, като бозаят от майката или изкуствено- чрез отделяне от майката и хранене с биберон. Естественото хранене е за предпочитане. То отговаря на биологията на животните и на условията за тяхното екологично хранене и отглеждане.

Първите 2-3 седмици единствената храна за яретата е майчиното мляко. След това част от него може да се замести с обезмаслено козе или краве мляко. От 12-15 дневна възраст те се приучват към приемане на фуражи от растителен произход, с цел да се подготвят за отбиване. Тогава им се дава пресята овесена ярма / 25-30г/ и доброкачествено бобово или ливадно сено на воля.

Постепенно количеството и съставът на фуражите се увеличават, така че при отбиване яретата да консумират най-малко 250г комбиниран фураж и 300-350г сено. От 2-месечна възраст те могат да приемат и по 150-200г моркови.

Отбиването на яретата /около 3-я месец/ се извършва постепенно за 10-12 дни.

За целта майките се отделят от малките след или преди бозаене. Броят на бозаенетата се намаляват на един път дневно, след което се преминава през ден и накрая през 2дни.

Хранене на мъжки разплодници
Целта на храненето на мъжките разплодници е да се поддържат в разплодна кондиция и добра заплодителна способност.
По принцип тяхното хранене се доближава до храненето на кочовете.
То се разделя на два периода:
1. подготвителен и
2. случен.

През подготвителния и случен период разплодниците се хранят по норми. Техните дажби включват: сено- 0.5-1.5кг или зелен фураж – 3-5кг, комбиниран фураж- 1-1.2кг и моркови – 0.5-1кг.
Комбинирания фураж е съставен от овес до 0.6кг, пшеничени трици -, шрот, ечемик, минерални и витамини добавки и сол.
През неслучния период комбинирания фураж се намалява на 0.4-0.6кг, морковите се изключват, зелените храни се увеличават на 5-6кг. При храненето на пръчовете се дава и силаж-0.5-1кг.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук