Козе мляко – не го подценявайте

Време за прочит: 2 минути

Когато почне да се говори за мляко, обикновено започваме с кравето, след това спрягаме овчето, биволското застава по средата, идва ред на магарешкото и  козето все не може да намери своето място. Засега намира само цената си в магазините. Може би, точно тази висока цена на млечните продукти от козе мляко, въздържа хората от по-голяма консумация.

Ползите от използването на козе мляко са много.
Козето мляко се препоръчва от педиатрите, като най-доброто за хранене на децата. Млечните продукти от него трябва да участват в храната на децата до една годишна възраст.  За разлика от кравето мляко, козето съдържа голямо количество витамин D и B, които са необходими за растежа и развитието на костите, а достатъчно количество витамин D е превенцията на такова комплексно заболяване при деца, като рахит.

Също така, редовната консумация на кози млечни продукти, укрепва имунната система. А присъствието на манган в козето мляко, допринася за нормалната дейност на мозъка, бъбреците, панкреаса и черния дроб.

В допълнение, козе мляко се препоръчва за хора с непоносимост към лактоза.

Традиционната медицина разглежда лечебните свойства  на млечните продукти от козе мляко и ги използва за лечение на болести с различна тежест. Например възстановяване на чревната микрофлора, след прием на антибиотици за лечение на ракови патологии.

Индустрията за красота, особено козметолозите, твърди, че козето мляко, като част от козметиката, не само може да подобри цвета и цялостното състояние на кожата, но и да го подмлади.

Рационалното използване на продукта в диетата има изключително положителен ефект върху организма.

Диетолозите  препоръчват да не се нарушава нормата на консумация на козе мляко, тъй като това може да доведе до затлъстяване или заболявания на стомашно-чревния тракт.

Овцевъд & Козевъд

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ние с брат ми сме израстнали с козе мляко. Даже, като вкус го предпочитам. Сирене, стриглета-супер. Най-любима ми е мътеницата и маслото избити в “бутимото”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук