Кабралес – най-скъпото сирене в света

Нашата статия

20 500 € за 2.4 кг сирене

предизвика голям интерес. Получихме и доста запитвания – това сирене златно ли е, разкажете нещо повече за него.

На 25 август,  ресторант плати 20 500 евро за  2,5 килограма сирене Кабралес.
Това уникално сирене се прави само от 28 производители, в местността Лас Аренас – Испания, която  се нарича портата към Пикос де Европа.

Това е внушителна маса от варовити скали, много пропусклива на  вода. В резултат на бавната си ерозия, през хилядите години са се образували пещери и пропасти, които пастирите традиционно използват за съхранение и запазване на продукцията си. Най-известното от тях е синьото сирене, което носи името си от австрийския съвет на Кабралес, чийто външен вид и остър аромат се дължат на работата на гъбата пеницилиум, която тук расте спокойно, макар, че е много капризна.

Нейните  добродетелни спори – чието появяване довеждат до развитието на пеницилиума – изискват висока влажност (90%) и ниски и постоянни температури между 8° и 12° C, които благоприятствуват за разпространението му, а намирането им, където ги има в тези идеални условия, не е лесно: това е работа за  специалист спелеолог. Който трябва да  премине през каменни лабиринти, за да достигне до скъпоценната гъба.

Освен това е необходимо да се търсят подходящи въздушни течения, които да тласкат гъбата да полепне по кабралесите.

И тъй като в пещерата не винаги условията са благоприятни,  сиренето трябва да се мие и обръща често, през зимата това може да означава постоянни разходки през сняг до височини от 1500 метра надморска височина .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук