Цени на леките агнета

0

Навлизаме в началната фаза за продажба на агнета. В момента се проучват пазарите, цените, търговците и клиентите.

Нагласата на овцевъдите е цената да се вдигне с поне 15% в сравнение с миналата година, позовавайки се на увеличените цени на фуражите. Очаква се на магазина да се оформи от около 17 лева за килограм агнешко.

Въпросът е дали купувачите ще издържат на тази цена и съответно дали търговците ще купуват нашите агнета. Може да се появят чужди агнета и да заместят нашите. Говедовъдите също мислеха, че при тези високи цени на фуражите, цената на млякото ще отиде нагоре.

Случи се точно обратното – цената върви надолу.

Така че, от тук нататък „картите” трябва да се изиграят точно, за да няма останали агнета по кашлите.

Какви са цените в Европа в началото на тази седмица.
Тези цени са важни при определянето на търговския баланс при продажбите, износа и вноса на овче месо, тъй като те решават конкурентоспособността на продажбите на нашите агнета в сравнение с останалите страни

Агнетата от лек тип в Испания, т.е. с живо тегло до  13 килограма, имат цена, по-висока от средната за Европейския съюз.  Разликата е от 5,6%, в повече за испанските. Цената е 600,94 евро за сто килограма труп, докато средната цена за ЕС е 568,85 евро за сто килограма.

По отношение на цените на агнетата в основните страни производителки тя е :
Италия (566,00 евро на сто килограма) и Гърция (503,84 евро на сто килограма).
Най-висока засега е цената в Португалия (663,60 на сто килограма)..

Настоящето цено различие остава практически непроменено от началото на годината – 2021 г. Промяна има при испанските леки агнета, които през декември 2020 г са били на цени по-ниски от тези на средно за ЕС..

Източник :МАРА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук