Скандал със сиренето “Фета”

0

Сиренето “Фета” си е направо “хубавата Елена”, заради която се е водила Троянската война. Около това сирене непрекъснато има спорове. Гърците с мъка успяват да си го запазят тяхно и водят борба с фалшификатори и всеки усмелил се да сложи на етикета нещо, което да звучи като  Фета.  „Войната” се води, както с чужди така и със свои.

Две гръцки асоциации са  излезли с изявление, в което се съобщава за нов инцидент със сиренето “Фета”, но провалилата се компанията не е посочена.

Според писмото на асоциациите, известна немска търговска компания за храни на 9 март тази година е подала жалба за подправена Фета, със съдържание от  50% до 80%  краве мляко. Жалбата е изпратена до компетентните органи с приложени лабораторни резултати от Германия. Най-лошото обаче е, че гръцкото предприятие производител изглежда е собственост на член на борда на Националната междупрофесионална организация на “Фета”.

Според асоциациите, резултатът от подобни действия е катастрофален за гръцката индустрия, като оказва натиск върху страни като Дания и Германия да не кандидатстват за лицензи за производство на “Фета”.

Асоциациите  изисква незабавно изключване на члена от Управителния съвет на Националната междупрофесионална организация на “Фета” и незабавно налагане на санкции чрез премахване на кода на продукта на ЗНП /защитен Национален продукт/ от въпросната компания, както и налагане на глоба, съизмерима с размера на щетата.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук