Първият старозагорски европейски дипломант … и султанските коне

Ovce-kozi.com в съвместен проект със списание “Ветеринарна практика” ще представят Българският ветеринарен съюз

Продължаваме със статията:

ПЪРВИЯТ СТАРОЗАГОРСКИ ЕВРОПЕЙСКИ ДИПЛОМАНТ …И СУЛТАНСКИТЕ КОНЕ

Д-р Илиас Николакопулос, DVM, MA, Ph.D., Dip. ECAR е роден в Атина. Завършил е ветеринарна медицина в Стара Загора. Защитил е докторантура в Единбург. Дипломант е на Европейския колеж по репродукция на животните.
Работил е в няколко резервата в Африка, а днес е ветеринарен лекар на 270 от 1500-те коня на Султана на Оман.

Този човек и тази биография не са случайни. Ако се вгледаме в родословното дърво на д-р Николакопулос откриваме невероятни хора и съдби. По бащина линия единият родствен клон е от Азия, от района на Измир – известен като малкият Париж до кланетата през 1922 г., а другият е от полуостров Пелопонес. Родът на майка му е още по-интересен – предците й са от островите Крит и Наксос, от Истанбул и Александрия в Египет. Тази уникална „смес” на култури, познания, находчивост, втъкана в гените на Илиас, логично моделират една личност със забележителен интелект, научни знания, поразяваща смелост и немалка доза авантюризъм.

Илиас от малък е искал да стане ветеринарен лекар и успява да сбъдне мечтата си.
Идва в България през 1988 г., започва да учи български език, полага изпити и е приет за студент по ветеринарна медицина в Стара Загора в тогавашния Висш институт по зоотехника и ветеринарна медицина (днес Тракийски университет). Още като студент той се откроява с подчертаните си научни интереси, пословичната самодисциплина и широката обща култура. Активно участва в обществения живот на Института и града на липите и поетите. Успява да обедини всички чуждестранни студенти от Африка, Азия и Латинска Америка от близо 34 страни. С голяма част от тях и в настоящия момент той е приятел и поддържа контакти.

След дипломирането си в Стара Загора, продължава образованието си в Шотландия, като научните му търсения са свързани с репродукцията и развъждането при конете. Защитава дисертация и специализира в Европейския колеж по репродукция на животните. Автор е на повече от 50 научни статии, свързани със здравето и патологията при еднокопитните животни, като има публикации и в други ветеринарномедицински направления. Неговите научни статии са цитирани над 200 пъти, а той е в класациите с изключително висок импакт фактор (9 Scopus ) в клиничната ветеринарномедицинска наука и практика.

Владее 6 езика – гръцки, български, английски, немски, испански и арабски. Главен координатор е бил на олимпийския отбор на Гърция по конен спорт на Олимпиадата в Атина през 2004 г. Създател е на първия в Гърция ветеринарномедицински портал www.comovet.gr.

Доктор Николакопулос е с активна гражданска позиция и смело коментира и анализира различни теми от обществено политическия живот на своята родина, както и много други актуални световни въпроси. Твърде критичен е към гръцката бюрокрация, с която се сблъсква след завръщането в родината си и това го кара през 2005 г. да изпрати професионалната си автобиографията до няколко арабски страни.

Случва се така че от Оман му отговарят първи. Всички назначения във величествения султански двор се извършват чрез интервюта, проведени от т.нар. „ловци на глави” със седалище в Лондон. Одобрена е веднага кандидатурата му като са оценени високо неговите знания, професионален опит, владеенето на няколко езика и забележителна му решителност. Той ще трябва да отговаря не само за здравословното състояние на част от личните коне на султана, а и за здравето на голям брой продуктивни животни – крави, кози и овце, както и за Зоологическата градина. Справя се отлично със своите професионални ангажименти и му възлагат допълнително и Центъра за размножаване на хищници и птици, с многобройни лисици, вълци, леопарди, хиени, лешояди и ястреби в него.

„Досега нямах достатъчно опит с такива пациенти. Но разбира се, като имаш необходимата основа и четеш много, няма нещо, което да не можеш да научиш още“, казва д-р Николакопулос.

„Аз живея в един малък рай, в Швейцария на Средния Изток” – споделя докторът и допълва:
„Когато Султан Камбус бен Саид ал Саид поема управлението на Оман през 1970 г., страната е основно бедуинска. Днес тя има стабилен икономически растеж. Дори и в най-малкото село има училище, болница и отлична пътна мрежа. След 50-годишно управление, най-дълго в целия арабски свят, обожаваният от народа Султан се пренесе в отвъдния свят и остави една модерна и развиваща се страна, в която аз виждам своето бъдеще.
През 2011 година, точно на 1 януари организирахме мащабно конно шоу, което се проведе в чест на 40-тата годишнина от управлението на Султана. Участваха световният елит на конния спорт и конните спектакли. Дойдоха руски казаци, американски майстори на родеото, швейцарски скиджорингисти и други. Въпреки възрастта си, се включи и Султанът, който демонстрира отлична езда. Неговите елитни жребци печелят много награди и се оценяват на стотици хиляди долари” – споделя с гордост докторът.

„Аз живея в столицата Мускат. Тук открих своята съпруга, която е оманка, от която имам двама сина – Димитрис и Александрос. Обичам оманците. Те са много кротки и гостоприемни. Заради вековните традиции много трудно прекарваме настоящата COVID-19 карантина. Училищата отвориха врати на 1-ви ноември. Маските са задължителни навсякъде и това много притеснява хората, защото прегръдките тук са задължителен елемент от общуването. Бедуините са хора на контакта, на целувката, на докосването даже нос с нос и тази наложена дистанция много ги потиска” – споделя с тъга Илиас.

Многократно е бил лектор по ветеринарномедицинска радиология и анестезиология в Оман, в Университет Тесалия в град Кардица и гост лектор в Единбург.
В момента, д-р Николакопулос е почетен консул на Гърция в Оман, страната, чиято политика е подчинена на принципа:

„Приятел с всички, враг с никого”!

Текст и снимки: проф. д-р Илия Цачев

Прочети тук

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук