Коластрата и агнето

Агнилната кампания при овцете се движи към приключване. Но няма нищо лошо, да научите още нещо за коластрата.  Тя  е най-важната храна, която агнетата  консумират  през първите няколко часа от живота си. Коластрата предлага редица ползи за здравето и има три много важни функции при новородените агнета.

Гарантирането, че новородените агнета ще получат  адекватни количества от коластра е от решаващо значение за предпазване от смъртността на агнетата и гарантира, че агнетата започват добър живот и удрят крак по земята.

Значението на коластрата:

  • осигурява лесно смилаем източник на енергия и хранителни вещества;
  • осигурява антитела, които ще формират пасивната имунна система на новороденото агне, докато то има шанс да развие собствена активна имунна система;
  • действа слабително за почистване на храносмилателния тракт на новороденото агне.

Новороденото агне изисква 50 мл/kг коластра през първите шест часа живот. Следователно, агне с тегло 5 кг изисква 250 мл коластра на всеки шест часа.

Изброеното (по-долу) е препоръчителното количество коластра, което трябва да се храни на новороденото агне – в зависимост от теглото му при раждане.

Бр. агнета   Тегло кг при раждане 1-во хранене за 24 часа
Единаци 6 300 мл 1200 мл
Близнаци 5   250 мл 1000 мл
Тройки 4 200 мл 800 мл

В случай на близнаци или тройки, които може да не получат достатъчно количество, най-добрата практика е да се издой  коластрата и да се разпредели по равно между нейните агнета.
Също така,  коластра от овце, които имат едно агне или които са загубили агнетата си, може да се използва за агнета за които няма коластра. Условието е, правилното съхранение на коластрата. Заместващата коластра трябва да се използва само като допълване, а не като алтернатива на коластрата от овца.

Слабите агнета, които не могат да сучат от майка си, трябва да бъдат хранени с коластра. Колкото по-бързо агнетата получават тези антитела, толкова по-голям шанс имат да оцелеят.

Друг алтернативен вариант е използването на коластра от крава. Ако  планирате да използвате коластра от крава, най-добрата практика е да увеличите скоростта на хранене с 30%, тъй като коластрата от крава е по-разредена от тази на овцете.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук