Проблемът: Цената на млякото

Проблемът – цена на млякото, е проблем на всички говедовъди – производители на мляко.
Проблем, който започва  от момента на доенето на кравите, че до ден днешен.
Проблем, който никога няма да се реши между двата лагера и ето защо трябва непрекъснато да се търсят допирните точки за да могат и двете страни да съществуват и съответно да произвеждат млечни продукти.
Проблемът цена на мляко си има и своя път, очертаван от графиките през годините. Едно от действията на фермерите да изразяват своето недоволство от цената на млякото е да правят митинги, или да изкарат тракторите по пътищата и да пишат своите предложения за подобряване на ситуацията. Писма, които най-вероятно някой ги чете, но не се вижда действие и почти винаги резултата е нулев.
И всичко почва от начало.

По този начин действат и португалските млекопроизводители.

 В мощна акция на 26 февруари Португалската асоциация на производители на мляко символично постави стотици ботуши на Avenida dos Aliados в Порто, центъра на най-големия регион за производство на мляко в Португалия. Ботушите трябваше да представляват 200-те фермери и техните семейства и служители, които са изоставили производството на мляко през миналата година. С 30,4 цента за кг Португалия има една от най-ниските цени на производител в ЕС.

Целта на акцията беше да предупреди правителството за положението на млекопроизводителите и да призове политиците незабавно да създадат необходимите рамкови условия, които позволяват на фермерите да оцелеят.

 Оценките на бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) показват, че помощта за доходи ще намалее. Дори най-оптимистичните прогнози на министерството предполагат драстична загуба на подкрепа.
Освен това Асоциацията поиска предложението за инсталиране на механизъм за ранно предупреждение и доброволно намаляване на производството по време на излишъци да бъдат интегрирани в общата организация на пазара на ОСП.

Друга цел на действието, беше да предизвика индустрията и търговците на дребно да водят диалог с цел повишаване на цената на производителя до устойчиво ниво. Защото по-важното от субсидията е справедлива цена.
Но докато фермерите не получат справедлива цена, помощта ще бъде от съществено значение.

Източник: Португалска асоциация на производители на мляко

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук