Търговията с агнета започна

0

Търговията с агнета на Балканския полуостров е вече факт. Гърците първи изнесоха агнета за Италия. В нашите магазини се появиха и първите наши агнета. Гръцките овцевъди издигнаха призива, да не се приемат заблудени изявления относно възможно затваряне на кланици и намалено търсене на агнета. Следващите седмици се счита за решаващи  за това как ще се развива търсенето на гръцки агнета от Италия, като се има предвид, че Великдена  на католиците се чества на 4 април.

Мнението на фермерите е, че в момента има климат на несигурност поради ограничителните мерки за коронавируса и каква ще бъде обстановката по време на великденските празници.
Когато  ресторантът е отворен и хората отиват в селото си, за да празнуват, нормално  пазарът се движи добре.   Цените за агнетата, които продават за празника са 6,5 евро за килограм /трупно/.. Тоест добре е, въпреки че фуражите остават с  високи  цени, а  разходите са много .

В момента цените на агнета и кози /трупно / са на ниво 4,5 – 5 евро за килограм.  Както миналата година, няма да бъдат допуснати грешки и дезинформация относно затварянето на кланици и т.н., така че да има търсене. Гърците се надяват  също така, че ограниченията ще бъдат премахнати, както сега казват специалистите по инфекциозни болести. Това ще означава стимулиране на търсенето.
Разбира се, миналата година, дори и при блокирането, имаше търсене, но се създаде такъв климат, че много от  колегите-овцевъди се уплашиха и продадоха агнетата на много ниски цени.
Нищо подобно не бива да се случва тази година, когато фуражите се покачват, в никакъв случай. Основно ще се търсят агнета 15-16 кг или трупно под 8 кг. Запасите от агнешко месо и наличността са изключително ниски. Това се дължи на несигурността, дължаща се на пандемията, на факта, че през цялото това време е имало поток на клане, както и на факта, че повечето фермери не са успели да отглеждат агнета за Великден поради скока на цените на фуражите – казват от гръцката асоциацията на овцевъдите. “

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук