Няма клиенти

0

В Сърбия има 154 хиляди ферми, които са регистрирани да отглеждат овце. За съжаление все още не сме обединени. Ако бяхме, щеше да е по-лесно да се борим за правата си. Това са около 1 800 000 овце и въпреки това не можем да направим сериозен износ. В момента сме 300 души в Асоциацията, но ние работим така, сякаш сме 300 хиляди. Каня овчарите да се присъединят, да се бият заедно “. – казва Янкович – президент на Асоциацията на овцевъдите и продължава.

„Миналата година беше изключително трудна за овчарите. Цената беше лоша и на практика нямаше купувачи. Началото на тази година не донесе сериозно подобрение,  атмосферата на терена е такава, че хората се отказват или вече мислят и се чудят дали да не продават стадата.
Може би цената е малко по-добра, беше 220 динара, сега е 250, но отново няма купувачи. Имахме двама клиенти, благодаря им за това, но чух от един, който кара агнета до Босна, той казва, че и той е задръстен, че не знае какво да прави с агнетата. Няма тържества, сватби, така че не е лесно. Времето минава, имаме нужда от фураж, фуража свършва, а овцете не питат дали има още.
И сега е необходимо да се засеят нивите, петролът е скъп, разходите се увеличават, а агнетата стоят на едно място.
И още нещо. Преди това не можеше да купувате агне за разплод под 150 евро, а сега рекламите са пълни, хората продават на цена от 250 динара, само за да ги премахнат. “

ЗАЩО АСОЦИАЦИЯТА Е ВАЖНА?
Изброените, натрупаните проблеми също са резултат от разединението, смята президентът.

Източник: agrosaveti.rs

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук