Овцете на остров Паг

В нашия материал

Морето, овцете и сиренето на остров Паг

ви запознахме с овцевъдството на този остров, където се отглеждат над 30 000 бр овце-майки.

Откакто са “коронясани”, пагското агне има голямо търсене и се  продава основно в магазини за месо и търговските вериги. Заведенията за обществено хранене сега са затворени, но жителите на Паг носталгично си спомнят, че преди короната, повечето млади агнета на шиш се продаваха в ексклузивни загребски ресторанти, но също и в ханове в цяла Далмация. Разбира се, най-вече в района на Задар.

Защо се казва, че агнетата са коронясани.
Преди 4 години пагското агнешко е било защитено на ниво ЕС. Сертифицираното агне не трябва да тежи повече от 13 кг или да е по-старо от 45 дни. Особеността е, че в периода от агненето до клането, агнетата постоянно остават заедно с овцете и сучат. Изследванията показват, че характеристиките на кланичния труп и качеството на месото се различават в сравнение с агнетата от други породи и се дължат най-вече на ранното клане на максимална възраст от 45 дни, в съответствие с островната традиция

– Пагското агне има специфичен вкус на месото,  поради средата, в която живее и в която се храни автохтонната пагска овца. Това са карст, голи скалисти хълмове, върху които растат много ароматни растения; градински чай, копър, лавандула. Агнешкото върви, месото се пече, но въпросът е какво ще стане със сиренето тази година – пита един от животновъдите. Ако короната продължи и тази година, производителите на сирене ще се окажат в големи затруднения. Защото то се продава най-вече в пиковия туристически сезон.

На остров Паг девет семейни ферми имат сертификат за продажба на пагско сирене, наречено пагско сирене. Други продават сиренето си под името сирене от остров Паг, островно сирене и други подобни

Пагските овчари казват, че овцете, оставени за разплод, трябва да бъдат постоянно наблюдавани, защото не всички са равни. Някои овце са по-силни, други по-слаби, някои намират по-лесно пътя към агнето, а други по-трудно и следователно трябва да се направи подбор.
По-слабите овце се отстраняват от стадото и след сезона на агненето се заменят с други. Кочовете също са внимателно подбрани и в стадото се държи един коч на 25 овце и   се държат в стадото от три до пет години. Овчарите внимателно ги подбират и те се вземат от разплодно стадо.
Агнешкият сезон е предшестван от времето на покриването и за това овчарите водят записи за това, което се случва в стадото, т.е. записва се, кога всяка овца е покрита. По този начин се знае, кога ще започне агненето и можете да се подготви всичко навреме за началото на агнилната кампания.
146 дни преминават от заплождането до агненето.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук