Мандри – увеличете цената на млякото

Биологичното предназначение на млякото е да поддържа живота и да осигурява развитието на новородените. Освен това за определен период след раждането млякото е единствената храна на малките. 

В нашия материал

Има ли криза в сектор мляко

се говори, че някои области на страната е започнало намаляване на цената на суровото мляко – от 3 до 5 стотинки за кг. И това става точно когато фуражите, и специални, и не специални, и груби фуражи, и дори сламата скочиха много нагоре. Времето също е против животновъдите, земята още спи, няма зелено както се казва, макар,че то не оправя с нищо икономиката на една млечна ферма.

Мандра – увеличете цената на млякото. Това, в момента е единствения начин да се помогне на говедовъдите в млечен сектор. На практика правителството си има работа да организира изборите, субсидиите са раздадени, снабдителите си искат парите и то веднага. Банките и застрахователите също.  Тези дето държат ключовете и казват изключвам ти – електроенергията, горивата и водата – също.

И ето, дойде моментът в който мандрите могат да помогнат на фермерите. Колко са добре или зле те си знаят. Но факта, че всяка година броят на мандрите се увеличава без да се увеличава производството на мляко показва, че има защо. В същото време броят на фермите намалява. Започна се с тези до десет крави, идва реда на тези до 30.

И точно в този момент, готвейки това обръщение към мандрите, дойде поредното становище на Активни потребители, относно използването на сухо мляко и то при пресните млека. Това се случва само няколко месеца след, като се разбра, че в много от сирената съдържанието на вода е на макс.
За използването на сухо мляко при производството на кисело мляко, сирене и др. млечни продукти си го знаем отдавна. Мислим, че дори това е уредено законно до 20%. По време на дебата за водното съдържание от НСГБ искаха да отпаднат тези 20%, но това  така  и не се случи.

Резултатите от изследването на Активни потребители показва, че от 17 взети проби в три  търговски марки най-вероятно няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално.
В други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 – 49%.
Най-многобройната категория е млека, съдържащи между 50 и 85% млечна пудра – 7 марки
При останалите 3, количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.

След публикуването на изследването от Националната асоциация на млекопреработвателите излязоха със следното становище:
Първо – трябва да се вземе по определен начин пробата. След което, трябва да се направи анализ по определен акредитиран метод в определена акредитирана лаборатория.
Когато тези 3 неща се направят по правилния начин и изводите могат да бъдат взети като достоверни, тогава могат да се правят такива твърдения  –

 “Единственото нарушение според тях е, че на етикета е нямало написано съдържанието на сухото мляко. Да, ама това нарушение води след себе си десетки други нарушения.

Първо прави се опит за измама на потребителя, като качество на продукта.
Следва цената – как е калкулирана на база цена сухо мляко или мляко от ферма. Тук може да има финансова измама.

И най-важното. Суровото мляко вече не е водещо в млечните продукти, което означава нестабилност в пазара за сурово мляко. Отражението на това ще бъдат и даваните ниски цени на този продукт от фермата и съответно фалит, защото нашето мляко е с висока себестойност.
Всъщност фермерите са свикнали с тези аномалии. Те непрекъснато са, както се казва на “дамара”.

Намалява се цената на млякото, когато се дават субсидии, намаля се цената напролет, като се казва, че има вече зелено по пасищата. Ама млечна крава нали не ходи по пасищата. Няма да казваме, че пасищата ни са изключително неплодородни и с некачествен тревостой.
Следва упражнението –  вие вече прибрахте реколтата, има с какво да храните животните.

Вносните  млека са следващото предизвикателство. Дори и купени на цена на нашите млека, те са атрактивни, защото пристигат големи количества.
Следват вносните млечни продукти, които преди години бяха с високи цени, а сега много от тях са с цени под нашите. Така  че, и те вземат част от пазара.
Идват и хватките от кухнята на мандрите. Преди няколко месеца говорихме за сиренето с голямо водно съдържание. Много приказки, но въпроса още не е решен. Днешния ден е модерно сухото мляко. Правилно прочетохте –  в три от млеката, сухото мляко е над 85% или на практика в него няма мляко.
Каква нова  алхимична изява ще последва, само може да се гадае. Както е тръгнало, мандрите може един ден да ни изненадат с кутии със сухо мляко и само да сложим водата и да си пием мляко марка „две в едно”.

Интересното е, че само преди един месец от асоциацията на млекопреработвателите поставиха въпросът за заплащане на млякото според качеството му.
Въпросите са много, както и неизвестните отговори.
Трябва голям дебат по тези въпроси и решаването им с правилните закони и наредби.
До тогава, млекопреработватели, не намалявайте цената на суровото мляко, ако искате да имаме фермери производители на мляко.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук