Дейност на кланиците – 2020 г

0

Закланите животни в кланиците и полученото и обработено в тях месо, би трябвало да означава, че това е нашето годишно производство.
Защото, съгласно изискванията, единствено за собствени нужди, фермерите могат да си колят по някое и друго животно във фермата. И също така може да се изнасят живи животни за други страни – за разплод или клане. Последният разход не важи за нас, защото през последните години износът ни на живи животни е много малък.

Какво се случва в кланиците, през 2020 г отново ще започнем от там, че от излялата справка, отново дават в една клетка сборно месо от овце, кози, биволи и коне. Така че, трудно ще можем да разберем какви количества са от тези меса.

През 2020 г са заклани общо 30 600 бр. говеда – в.тч. телета до една година – 4200 бр, юници и крави – 19 290 бр и други говеда – 6950 бр.
Или общо са една година са заклани 30 360 бр говеда от всички категории. Очевадно е обаче, липсата на заклани мъжки телета. Все пак половината от родените телета са мъжки. Положителното е, че в сравнение с 2019 г година имаме увеличение на закланите говеда с 3710 бр.

При свинете нещата са си съвсем нормални – през 2020 г са заклани с 222 000 бр по малко в сравнение с 2019 г. Знаем, че чумата по свинете не пощади никой.

Трудно ни е да коментираме сборния ред с закланите овце, кози, биволи и коне. През 2020 г са заклани всичко животни от тези категории 239 680 бр.
Това е с 44 150 бр по-малко от 2019 г.

Общото получено месо за годината е 72 855 т, което осигурява по 10.4 кг средно на глава от населението годишно.
През 2019 г е осигурявано по 12.3 кг на човек средно. От тази цифра обаче трябва да се извади месото или колбасите за износ.

Успокоение може да е средното живо тегло при които са предадени животните на кланица. При телетата до една година то е – 324 кг, при кравите и юниците е 457 кг и при овцете и козите е 21 кг.

Като заключение може да се каже, че е необходим дебат по отношение реализацията на продукцията – къде, на кой, на какви цени, данъци и още куп неща.
Другият голям въпрос е пазара – всяка година непостоянен и незнаен..
Засега се оправяме. Най-вече при агнетата и месодайните телета.
Но какво ще стане утре, никой не знае. Ама направо си е смешно с този брой заклани телета и агнета за една година – и по този въпрос трябва да се помисли.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук