Агнетата на мода – ситуацията на Балканите

0

С този материал откриваме дебатът за реализирането на агнетата, цената, контрола, износа и всичко свързано с тази кампания.
От  сега нататък, до шести май, дори и до 24 май, ако се разхлабят мерките и баловете на абитуриентите се проведат, тема номер едно за овцевъдите ще бъде цената на агнешкото.

До момента имаме предложения на изкупвачите около 5лв за килограм, имаме приказките от фейсбук за минимална цена от 7 лева живо тегло до 11-12лева. Все още не знаем офертите на сериозните купувачи, не сме чули и предложение от НОКА и козевъдните асоциации.
При съседите сякаш нещата са малко по-ясни. Гърците вече направиха износ за Италия, заклаха и доста агнета за Новогодишните празници. Въпреки това, цената си беше на ниво минала година. Но там се залага на овчето и козе мляко, за което техните организации имат сключени договори с мандрите при много добри условия за овцевъдите.

Килограм овче мляко вероятно ще стигне цена от едно евро, а козето се приближава до 70 те цента. Македонците не могат да са някакъв фактор на Балканите, защото те могат да предложат няколко стотин хиляди агнета на пазара. Все пак техни 5-6000 агнета вероятно ще минат границата и акустират у нас, защото имахме такова споразумение от страна на ЕС.
Румънците са най-голямата заплаха за нас. Колкото повече агнета изнесат, толкова по-добре. Засега е сигурно, 200-300 000 агнета ще влязат в няколко мега депа, собственост на араби и ще заминат за Близкия Изток. Румънците също имат подписан договор за износ за Израел. Миналата година подписаха такъв с няколко арабски страни, тази година, само преди няколко дни техния министър на земеделието г-н Орос е приел посланика на ОАЕ и са преговаряли за износ на агнета.
Румънците са втория производител по отношение на агнешко месо, след Испания с над 6 милионо агнета за търговия в ЕС. През последните години успяват да реализират агнетата си и да не влязат на нашия пазар. Очаква се през тази година цената на агнетата отново да върви нагоре, дължащо се на кооперативното събиране на агнета в депо и елимениране на т.н самсари /невестулки/ от участие на пазара.

Овцевъдите се надяват, че цената ще се върти около 15-16 леи за килограм живо тегло/6-6.50лв/. Без проблеми обаче не е възможно да има земеделие, така че и румънците си имат такива. Най-големият е превозването на агнетата до Източните страни. Знаете, миналата година писахме за един кораб, който потъна до едно румънско пристанище при отплуване и се удавиха над 60 000 агнета и овце.
Освен това, през лятото, когато имаше депеш от ЕС да се преустанови извозването на живи животни, те си натовариха един кораб и го изпратиха по живо по здраво на изток. Това ядоса европейските шефове и съответно наказанията бяха от безчет проверки и санкции.

Останалите страни от Балканите – Сърбия, Албания, Черна гора, Босна и Херцовигина, в никакъв случай не могат да повлияят на цената на агнешкото у нас. Може би една Хърватска има възможност да внесе агнета, ако не ги изнесе за Италия и другата държава е Турция, която всяка кампания в началото се пали да купува живи агнета и в крайна сметка нищо. Причините са няколко- държавни служби извършват покупката, а всички знаят колко е тромава държавата, когато става дума за бизнес. Другото е,че искат тлъстоопашати овце, каквито ние нямаме. Агнетата трябва да са мъжки и голяма бройка записана в договора, каквато ние пак нямаме.

Като изводи можем да направим /според нас/ следното:

  • Кампанията, както миналата година ще бъде спокойна и овцевъдите ще продадат агнетата си най-вече на вътрешния пазар
  • Това обаче ще зависи от обстановката в страната, свързана с пандемията. Ако бъде наложен локдаун, нещата ще станат коренно различни.
  • Едва ли ще имаме голяма конкуренция от внос – трудно се организира при настоящата обстановка такъв.
  • Не трябва да се надяваме в чудеса по отношение на цените. Вероятно около миналогодишните или много малко нагоре.
  • Това ,че фуражите са поскъпнали с над 30%, купувача и консуматора хич не го интересува. И горивата скочиха с 20-30 стотинки, но никои не помага на хората имащи коли.
  • Все пак след вече едногодишна криза доста джобове са отънели. Хората които изпращаха пари се върнаха у нас и не работят. Конкуренцията на свинското месо е много голяма по отношение на цената и напълно възможно е великденското агнешко да бъде заменено с вратна пържола.
  • По-малките овцеферми ще реализират агнетата си от фермата.
  • Все още има време овцевъдните организации да излязат с предложение на цени, които производителите да защитават.
  • При добра цена, дори и не максималната, продавайте. Има опасност след това да се чудим какво да правим агнетата.

Всичко написано и изводите са вижданията на сайта овце и кози и не ангажира никои с направените изводи и препоръки.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук