Какво искат гръцките овцевъди

0

Никак не е лошо да си „сверяваме часовниците” с фермерите от другите страни. Проблемите, повечето пъти са едни и същи и колкото повече се дебатират и то от повече фермери, решенията са по-добри.
Овцевъдните организации на Гърция излязоха с предложение до тяхното министерство за възстановяване на мярка 14 от ПРСР, която не е била приложена в миналия период и „загубено” по пътя към програмата.

Мярка 14, ако бъде приложена, ще позволи на животновъдите от Гърция, да бъдат подпомогнати с 61 евро на овца и всъщност с европейски средства.

 Програмата има 4 основни термина:

-Почистване, дезинфекция, обезпаразитяване, дезинсекция, смяна на постелки, почистване вътрешен двор, четири пъти в годината. Разходи за труд и консумативи (дезинфектанти, антипаразитни средства, репеленти против комари, капани за насекоми): 5,3 евро на животно.

-Даване на коластра на всички новородени. Разходи за труд (3 евро на животно) плюс загуба на доход от събирането на коластра за първите 3 дни след раждането на овце и кози (7 евро на животно).

-Лечение на копита-подрязване на копитата на всички животни два пъти годишно. Разходи за труд за пет работни дни (20 животни / ден) 200 евро.

-Развитие на репродуктивните клетки при женските и кочовете преди размножителния сезон, както и осигуряване на специални зони за съешаването. Модификации на съществуващите обори и намаляване на плътността на животните. Намаляване на плътността на животните с 33%, е оценено на загуба на нетен доход от 45 евро на животно.

В страните, които бяха внедрени (в по-голямата част от ЕС) сред тях и съседите ни Кипър и България, резултатите показаха, че фермите, приложили  конкретната програма, са имали увеличение на производството с 21,5%. Така завършват своя доклад овцевъдните организации.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук