Детска школа за животновъди

У нас вероятно няма школа за млади животновъди. Разчита се, най-вече на селскостопанските и ветеринарни техникуми. В говедовъдните страни, младежките дружества са номер едно. На първите страници на пресата са снимките на млади хора и техните животни спечелили награди. Има изложение само за животни отгледани от младите хора.
По този път тръгват и руснаците, за които се говори, че правят революция в млечното говедовъдство.
Какво се обсъжда по време на обучението на децата в Детската школа, към Агро 21.

Съвсем нормално е в програмата да се обсъжда отглеждането на животните в зимни условия. Все пак зимата още не си е отишла. Какво научават младите животновъди в тази школа.

“Всички се притесняват от зимата, ще издържат ли на студа животните. Но ние от  Детската школа на фермера, сме напълно спокойни и уверени в зимното благополучие на нашите пилета, кози, овце и крави. Възрастните животновъди явно отдавна са забравили, ако изобщо са знаели, но децата в Училището на фермерите знаят и помнят, че всички наши живи същества  линеят през пролетта и есента, тоест те могат да се подготвят за зимния сезон сами. Само глупавите пилета изобщо не линеят, за да досаждат на собственика с ниско производство на яйца, а сменят счупените си, мръсни, проскубани летни пера за плътно топло зимно облекло. Същото се случва и с бичетата, козите, агнета – преди  зимата, расте по-дълга и по-дебела вълна .

Но всичко това, се случва само когато не пречим на домашните си животни, не нарушаваме есенното преструктуриране на тялото им  с нашето прекомерно затопляне и отопление.

Освен това, не е грях да им помогнете – да почистят, да премахнат мръсотията и старата умираща вълна и най-важното – да ги хранят добре, пълноценно, защото тялото, в допълнение към ежедневните си задължения – да произвежда месо, мляко, яйца, също трябва да се справи с „шиенето” на зимните дрехи.

Протеини, калций, фосфор, витамини – това е, което постоянно липсва на животни, които се хранят с традиционни зърнени храни. Това е нещо, без което линеенето отнема много време, болезнено, с голяма загуба на производителност. И сега, ако сте направили всичко, както трябва, животните ви ще бъдат облечени за сезона – с пухени якета, овчи палта, кожуси..

Отдавна е доказано, че всички животни понасят жегата много по-зле, отколкото през студения сезон, когато се чувстват много по-добре. Освен това през студения сезон мухите, конските мухи и други кръвопийци не им пречат. Производителността през зимата, също би била по-висока, отколкото през лятото, ако най-накрая се научим как да ги храним през този сезон.

 Във връзка с covid, мнозина вече са изпитали за себе си – какво е да седиш у дома месеци наред без разходки, без чист въздух, без слънце. Така че, нашето животно определено се нуждае от разходки, чист въздух, слънчеви лъчи, тоест трябва да има разходки и то ежедневни, целогодишни разходки за всички – от пилета до крави.

В допълнение, не забравяйте, че всички тези топли, изолирани, отопляеми „дворци” /оборите/ за живи същества, отвътре много приличат на бани, само че там паркетът не е от евкалипт. От урината е горещо, влажно и смърди. Поддръжката на всичко това  струва много пари.

Излизайки от такава топлина на открито, дори при ниска температура над нулата, животните, особено овцете и козите, лесно се разболяват от пневмония и цели стада се погребват по този начин..

Нашите живи същества, независимо дали през зимата или по всяко друго време на годината, трябва да бъдат защитени от дъжд, вятър, течения – и това е напълно достатъчно за техния щастлив живот.”

Източник:” Детска школа към Агро”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук