Говедовъдство: Производство мляко – януари 2021 г

0

Агростатистика публикува данните за преработката на сурово мляко през месец януари в нашите млекопреработвателни предприятия. На практика, това е количеството мляко което се произвежда в основните ни ферми и продава на мандрите. Има и други количества мляко, което се продава от млекоматите и това от ферми, които имат съответния документ съгласно Наредба 26.

Колко мляко се продава, като мляко и сирене без да се спазват правилата можем само да гадаем.

Първият месец на годината ни поднесе няколко снежни и студени дни, които обаче не се отразиха на производството. Увеличението на цените на фуражите, по информация на фермерите са пораснали с 30% изглежда също не се е отразило на производството. Вероятно фермерите стискаха зъби и плащаха по скъпите фуражи по две причини. Все още имаха средства от скоро дадените субсидии и второто, вече бяха играли този театър с намаляване на дажбата, като качество и количество и след този сценарии загубите бяха много по големи. Като трето може да добавим, че все още имаме цикличност на отелванията и пика през зимните месеци е по голям.

През януари официално, с фактури и платени данъци са влезли 52 230 т мляко общо – краве, овче, козе и биволско.
Само кравето мляко е 51 302 т и е с 307 т в повече от януари миналата година. От сборната група млека са изкупени и преработени 928 т мляко, срещу 754 т миналата година.
Надоените в повече 174 т мляко, вероятно се дължат на по големия брой биволици, които имаме и програмираното агнене в млечните ферми, които осигуряват целогодишно овче мляко. Като добавка и голямото търсене на овче мляко още от месец декември.

При производството на млечни продукти имаме производство на пресни млека от 7289 т което е с 1462 т в повече от януари 2020 г . Заквасените млека са 12 193 т, което е със 704т по малко от миналия януари. Най-важния продукт за нашата страна сиренето, има произведени за месеца 6447 т, което е с около 500 т в повече. Маслото е с 12 по-малко от миналата година за януари. Имитиращите сирена обаче са повече с 116 т и възлизат на 1027 т.

Следващия важен въпрос свързан с производството на мляко е изкупната цена. През януари и февруари имахме стабилни цени. Според Обсерваторията цените на суровото млякото през януари тази година са били 32.47 евро за 100 кг, а през януари 2020 г -31.96 евро.
През март обаче в много ферми, които получаваха по 67-70ст за кг, вече получават от 3 до 5 стотинки по-малко. Обяснението, че рафтовете са пълни с продукция сякаш издишат. Все пак произведеното за януари 6447 т сирене, осигуряват едва по 900 гр сирене на глава от населението.
Докладите от Европейския млечен борд, показват, че производството на мляко през януари е с 2.5% по-ниско от миналата година и се очакват много добри цени за млякото през летните месеци.

Какво може да се направи като изводи:

  • Производството на сурово мляко от всички видове животни се запазва на миналогодишното ниво за месец януари.
  • Производството на млечни продукти също се запазва на миналогодишно ниво-януари
  • Намалението на изкупните цени ще обере всички останали резерви в икономиката на фермите
  • Дано това намаление на цените на кравето мляко не се дължи да се компенсират по високите цени които се очакват за овчето мляко
  • Цената на фуражите ще спре да расте, но няма и да намалява
  • Веднага провеждане дебат от между участниците в промишлеността мляко
  • Помощи от рода де минимис няма да помогнат в момента на млечните говедовъди
  • При тази ситуация е нормално да се очакват фалити.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук