Учените са установили защо сиренето или месото подобряват вкуса на виното

Оказва се, че съдържащите се в такива продукти мастни киселини неутрализират стягащите вещества от виното

 Френски химици са открили защо вкусът на виното се променя и става по-добър, ако го ядете със сирене или друга мазна храна. Веригата от реакции между свързващите молекули във виното и мастните киселини играе ключова роля за това, пишат изследователите в научното списание Agricultural and Food Chemistry

За да разберат как взаимодействието на тези съединения може да повлияе на вкуса на виното, учените са подготвили разтвори на основата на растителни танини и са проследили как те взаимодействат с микроскопични капчици мазнина.

Оказа се, че танините активно реагират с мастни киселини, открити в храната от растителен и животински произход. Танините се свързват с капчиците мастни киселини и ги карат да образуват по-големи структури.

Във втората част на изследването учените предлагат доброволците в експеримента да изпият лъжица вода или рапица, грозде или зехтин и след това да вкусят „виното“, ролята на което е изиграно от оцветен разтвор на танини , което е много горчиво и тръпчиво. Оказа се, че всеки вид мазнина значително подобрява вкуса на „виното“. Освен това, в случая със зехтин, доброволците казаха, че усещат плодовия, а не стягащ вкус на напитката.

Тези взаимодействия между стягащи вещества и мастни киселини, заключават учените, обясняват защо виното има по-добър вкус, когато се яде със сирене, месо или други мазни храни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук