Оставяме гегата и кучето в къщи

0

Ovce & Kozi.com: Непрекъснато четем за борбата на европейските животновъди с вълците и мечките. Последните са защитени от убиване, следи се за големината на популациите и съответно фермерите се наказват, ако убият някои вълк, макар и да е посегнал на бабата на Червената шапчица. Разбира се, убитите животни се заплащат.

 Много от нас си мислят, че нашите стада са пощадени от тези хищници. Не само, че не са пощадени, но умъртвените животни много трудно се заплащат. Скоро в Сандански, говорих с говедовъди. Редовно стадата им са нападани  от вълци и мечки и дават жертви. Те казват, че вълка е много по-хитър от мечката. Идва, поваля животното, каквото яде, яде и повече не се връща. Мечката идва, убива животното. Нахранва се и след това, което е останало, го заравя с листа и клони и на другата вечер пак идва да си дояжда. Ясно е, че това и е последната вечер от живота.

Освен дивите зверове, нападатели на стадата могат да бъдат домашни кучета изведени на разходка в планината, туристи и крадци на животни.

Преди да кажем кой почва да решава тези проблеми ще споделим, че преди няколко месеца, когато започна обсъждането на новите програми за новия програмен период, с голямо недоверие фермерите приеха налаганите иновоации и дигитализация от ЕС. В първите дебати изказванията бяха засега да се оставят тези нововъведения на втора позиция и да спасим животновъдството. След като прочетете, какво започва да се прави в тази насока , също ще повярвате, че идва по модерното управление на стадата – без гега и куче.

Как да се справим с всички тези „врагове” на животните и някои природни явления са се заели испанските специалистите от научен център и  Европейския Пийкс Живот – компания, специализирана за работа в трудно достъпни места в планината. Те разработват на прототип на устройство за мониторинг на полу-свободен начин на отглеждане на овце. Целта на проекта е да се проектира и утвърди система за защита на животните срещу нападения от хищници.

Устройства  за наблюдение на животните и тяхното местоположение в реално време вече съществуват. Но те  не осигуряват сигурност в случай на незабавна атака, при която добитъкът е незащитен. С идеята да комбинират наблюденията и защитата срещу нападенията, гореспоменатите организации разработват прототипа на ново устройство.

То  се състой от устройство, прикрепено към животното и има три модула: един за измерване на пулса, възпиране на хищниците и един за защита. Последният включва яка за животното. И трите са свързани към един и същ процесор.

Модулът за измерване на пулса е спусъкът за системата. Той е  непрекъснато  включен и работи, анализирайки състоянието, в което се намира животното – в движение, заспало, почиващо – и изучава неговите пулсации.
Ако централния процесор идентифицира повишен сърдечен ритъм, той автоматично активира модулите за  защита. За да предотврати възможната атака, прототипът издава досадна звукова честота, забележима само за ухото на хищника и чиято цел е да го изплаши. Ако това не окаже въздействие, модулът за защита да се активира, активира яката и провежда токов удар на нападателя.

Изследователите смятат, че прототипът може дори да послужи за пълно спиране на хищника от следващи атаки. Последователните повторения на звукови честоти и електрически разряди в крайна сметка ще го накарат да асимилира лова на добитъка като нещо опасно за себе си.

В момента прототипът е във фаза на изпитване с овце, за да се определи ефективността му по отношение на поведението на тези животни в опасни ситуации. Целта е да се утвърди предложената архитектура на функционално ниво и  евентуална адаптация към други видове животни, на първо място козите.

Източник: europlife

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук