Вълната на овцете

Вълната на овцете е символа на този животински вид. Тя представлява повърхностна мантия, която предпазва овцете от топлина, студ, слънце, вятър или дъжд. Тези свойства се оказаха много полезни за хората, когато правят от вълната облекла.
И все пак използването на вълна не е без противоречия. Как се произвежда? Какви ефекти има ежегодното и премахване върху овцете?
Тук ви даваме отговор на всички тези въпроси и много други.


Фоликулите

Вътре в кожата на овцете има два вида фоликули, произвеждащи вълна: първични и вторични.

Първични фоликули
Първичните фоликули се развиват в кожата на агнето, докато са още в утробата. Тоест младите започват да произвеждат вълна преди раждането.
Тези фоликули са по-големи от вторичните фоликули и следователно са склонни да развиват по-дебели и по-дълги влакна.

Вторични фоликули
Вторичните фоликули са по-малки и много по-богати от първичните фоликули. Освен това само няколко от тях развиват влакна преди раждането на агнето, тъй като те обикновено завършват формирането си след раждането .
Също така неблагоприятните условия след раждането могат да обуславят броят на наличните вторични фоликули.

Връзка между двата вида фоликули за образуване на руното
Във всички породи овце, фоликулите се свързват в така наречените фоликуларни групи. Тези групи се състоят от трио първични фоликули, придружени от между 12 и 60 вторични фоликула. Последното ще зависи от породата .
Породи за производство на вълна, като меринос, имат повече свързани вторични фоликули . Обикновено висок дял на вторичните фоликули показва, че това е порода, която произвежда фина вълна.
Вълната расте върху животното, образуващо руното. Влакната, които го образуват, са групирани заедно, образувайки така наречените туфи. Дебелината и формата на тези нишки ще зависят отново от породата .

Ефекти от стрижбата
Когато овцете се стрижат, телесната им температура спада . Това причинява физиологичен отговор, който увеличава производството на топлина, което води до мобилизиране на телесните резерви. На свой ред животното увеличава консумацията на храна, за да поддържа добро хранително състояние.

Друг важен ефект е смъртността  след раждане. Обикновено има висок процент на жертви през първата седмица, когато животното е най-незащитено .
Факторите, които причиняват тази смъртност, са лошо хранене и спад на температурата в съчетание с лошо време. Поради това се препоръчва животното да се стриже, когато наддава и при добри санитарни условия.

Раждането не трябва да бъде свързано със смъртността на животното, ако се вземат необходимите предпазни мерки и подходящи грижи.

Предимства, отразени в текстилните влакна
Различните ползи, които вълната проявява, са резултат от нейната неподражаема физическа и химическа структура. Притежава качества, които я правят уникална и затова винаги е бил толкова широко използван в текстилната индустрия за постигане на висококачествени продукти.

Тези качества са следните:
 – Поглъщане на влага: способно е да абсорбира до 30% от теглото си във водна пара, без да се овлажнява. Водните молекули се абсорбират и се задържат във влакното, така че се отделя топлина. Следователно при влажни условия вълнената дреха е топла.

 – Топлоизолация: в гореща и суха среда вълната губи водни пари и абсорбира топлината от човешкото тяло. Ето защо материята придава усещане за свежест. От друга страна, в студена среда създава слой въздух, който изолира потребителя.

 – Отблъскване на  вода – чистата вълна има много тънък повърхностен слой от восъчен материал, който действа като естествен репелент за течности. Ето защо е известен като хидрофобна  материя .

 –  Лесно почистване: в сравнение с други текстилни влакна, вълната има естествена устойчивост на замърсяване. Освен това, когато се случи, е лесно да се почисти благодарение на хидрофобния си капацитет.

 –  Устойчивост на счупване: вълната е еластичен материал с добри свойства за възстановяване, които допринасят за неговата устойчивост.

 –  Устойчивост на абразия, триене и запалимост.
 –  Ниско статично електричество.

Следователно вълната многократно демонстрира своята полезност като текстилно влакно за хората. Ако тази употреба се комбинира с добро управление на животните преди, по време и след стрижбата, употребата и ще успешна и без страдания от животни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук