Свързани статии:

Сирената, които са гордост на страните си

 

Всички сортове сирена имат свой вкус и мирис. Но някои от тях те са много обикновенни, поради което, повечето от тези сирена са взаимозаменяеми, докато други, дори и да търсим, не могат да им се намерят заместители, защото имат уникален вкус и специален аромат.
Те не могат да бъдат объркани с други сирена. Рецептата на тези сирена се пази в най-строга тайна, а в родината си са обект на национална гордост. Нито една гурме рецепта не може да премине без тези 10 най-големи сирена от различни страни по света.


Фета, Гърция

В родината си само сирената, произведени в Тесалия, Македония, Лесбос, Тракия, Пелопонес и в центъра на континенталната част на Гърция, се нарича Фета. Всичко останало се нарича просто “бяло сирене”.Подобно е на българското бяло саламурено сирене. Прави се от овче мляко, понякога с известни добавки от козе мляко. Има леко зърнеста структура и се яде самостоятелно, както и като компонент на салати и печива.


Камембер, Франция

Меко сирене, направено от краве мляко, покрито с външна бяла млечна кора. Първите сирена Камембер са произведени през 1791 г., но оригиналната рецепта за сирене, както го познаваме днес, се появява през 19 век. Оригиналното сирене „камамбер“ се приготвя ръчно от непастьоризирано краве мляко. Питите са с диаметър 10,5 – 11 см и тежат 250 гр. Зреят минимум 21 дни. В началото на зреенето си сиренето е зърнисто и меко, а става по-кремообразно след 2 -3 седмици.Най-доброто разнообразие на камембер е Le Châtelain, чийто вкус, подобно на доброто вино, се подобрява с течение на времето.


Котиха, Мексико

Приготвянето на това сирене отнема от 3 до 12 месеца. Kotiha е от два вида: El Quezo Cotiha de Montana – твърдо, крехко и солено сирене; Tahoe – меко, по-малко солено, и по-дебела пита.
Първият вид се произвежда стриктно от юли до октомври от млякото на кравите, които се хранят със сочна трева, растяща през дъждовния период. Прясно направеният Kochiha има мека текстура, но когато сиренето узрее, то става по-плътно и по-твърдо.


Cheddar, Англия

Това е може би най-консумиранто сирене в света. Лоното на истинското сирене Чедър е едноименното селище в района на графство Съмърсет.Производството на сирене Чедър започва през 12 век.
Чедър е известен със своя остър, леко пикантен и кисел вкус. Сиренето е направено от изцяло пастьоризирано или сурово мляко. Чедър може да узрее от 9 до 24 месеца. В зависимост от екстракта се различават 4 вида сирене: млади, зреещи около 3 месеца; чеддар на средна възраст, на 5-6 месеца; зрели чедър чието зреене е 9 месеца; много зрял 15-месечен чедър и реколти чаддар, на възраст 18 месеца или повече.


Гуда, Холандия

Според статистиката повече от 50% от населението на света редовно използва Gouda. Сиренето е направено от твърдо краве мляко, има мек вкус, който се насища с възрастта. Според степента на зрялост има няколко сорта Gouda. Най-популярните от тях са млади, узряват около 4 седмици; Белеген, на възраст 16-18 седмици, и узряване на Overjarige от 1 година до 3 години. Сладкото сирене “Гуда” върви добре с бирата, а остарелият перфектно допълва виното.


Husthalost, Швеция

Полутвърдо сирене, произведено от пълномаслено краве мляко. Името на сиренето се превежда като “домашно сирене”, защото в старите времена то е било правено у дома. Рецептата за сиренето е на няколкостотин години. Hushalost е защитен с европейския знак “TSG” (традиционна специализирана гаранция). Това е едно от най-продаваните сирена: всяка година само самите шведи ядат повече от 15 000 тона.


Манчего, Испания

Това твърдо сирене е направено от пастьоризирано овче мляко само в Кастилия. Периодът на узряване на сиренето може да варира от 3 до 12 месеца. В зависимост от това вкусът на сиренето, текстурата и степента на зрялост варират. Така че има разновидности на Седем Курадо, Курадо и Виехо. Младите сортове имат плодов аромат, а в зрелите нотки преобладава  сладко.


Parmigiano Reggiano, Италия

Това е вид твърдо сирене с трайно узряване, с крехка текстура и пикантен после вкус. Отнема от 18 месеца до 3 години, за да узрее Parmigiano Reggiano. Сиренето е универсално, затова може да се използва като отделно ястие, като съпровод на напитка по ваш избор, както и в различни ястия. Parmigiano Reggiano има високо съдържание на калций и дори е включено в космонавтичната схема на Международната космическа станция.


Ементал, Швейцария

Тази визитна картичка на швейцарската кухня може лесно да бъде разпозната от красивите дупки, приличащи на изгризани от мишлета. Сиренето се прави от краве мляко и има характерен сладък, плодов аромат, който се вписва за направата на  класическите сандвичи и перфектно се допълва чаша вино.


Монтерей жак Америка

Рецептата за това меко сирене, което се прави от краве мляко принадлежи на монасите от Монтерей. Структурата на сиренето е подобна на чедъра. Сиренето достига зрелост най-малко  за 1 месец, максимум – 6. Най-правеният сорт се нарича Dry Jack и малко прилича на Parmigiano-Reggiano.


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук