Високите сгради и смъртта на птиците

0

600 милиона смъртни случая на птици годишно само в САЩ!
Това е равносметката, за смъртта на птиците, които се блъскат във високите сгради. Стъклените сгради са признати в международен план като много сериозен проблем за дивите птици.

 Птиците са развили зрение и способност да възприемат изображения в ултравиолетовия диапазон, но нямат стереоскопично зрение или, когато то съществува, то ограничено и затова те не могат да възприемат прозрачното стъкло и връхлитат върху него.  Проблемът е най-остър в райони в близост до паркове и плажове, при вили и обществени сгради с големи прозорци и при високи сгради. Тогава  стъклените повърхности отразяват образа на околната среда, създавайки фалшиво впечатление. Особено ако средата включва дървета и храсти, смъртността се увеличава, тъй като птиците си мислят, че се движат към растителност.

Трябва да имаме предвид, че птиците са привлечени от светлината вътре в сградите или от антените, особено нощни.  Колкото по-високи са сградите, толкова по-голям е проблемът. Проблемът не се възприема от гражданите, тъй като те не смятат, че птиците, които са намерени мъртви под сграда, са се ударили в прозорците.

Тенденцията е за създаване на стъклени сгради, с фотоволтаично прозрачно стъкло, което се очаква да доведе до защита на птиците. Другото е  се да се въведат мерки като забрана за изграждането на стъклени сгради или други инсталации, които имат външна форма на огледало или много голяма повърхност с прозрачно стъклено покритие, без допълнителни мерки за предотвратяване на въздействието на птици. Може да се използва стъкло, което е непрозрачно отвън или има шарки, които го правят видимо за птиците..

   Как да помогна на птица, която се е ударила в прозорец

   „Ако крилата и са наред и не увисват, а очите  изглеждат нормални, вижте дали може да се държи на клон или на пръста ви без помощ. Ако е така, оставете го да се възстанови само.
Ако птицата има значително нараняване, трябва да я заведете в Център за грижа за дивата природа възможно най-скоро.
Ако птицата няма очевидна травма, поставете я в тъмна кутия и я оставете някъде на тихо, далеч от домашни любимци за 15 минути.
Ако времето е много студено, може да се наложи да я вземете в къщи, но не я дръжте на много горещо място. Не се опитвайте  и да  давате храна и вода. Тъмнината ще успокой птицата и тя ще се възстанови. Това може да се случи в рамките на минути, освен ако птицата  не е сериозно ранена.
Не отваряйте кутията, тъй като тя може да излети в къщата и ще бъде трудно да излезе. Извадете кутията след 15 минути и я отворете. Ако птицата лети е добре. В противен случай ще трябва да го прехвърлите в Център за грижи “.

Източник: ΑΠΕ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук