Кисело мляко за 15 милиарда долара

Киселото мляко е един от продуктите, който го има във всеки домашен хладилник. То участва в стотици рецепти за ястия, също е и прекрасна разхладителна напитка. Развитието му, като продукт, не може да стой на едно място, независимо от това, че много държави претендират то да е техен национален защитен продукт Приказките, че млякото на баба било най-хубаво вече не вървят. Всеки клиент има своя избор, и промишлеността се мъчи да задоволи всички вкусове.

През последните години има три основни тенденции, които се открояват на съвременния пазар на кисело мляко, тъй като той се формира през последните години и повечето европейски страни,  имат общи елементи на вкус и консумация:
а)  намаляване на захарното съдържание в киселото мляко,
б)  увеличаването на присъствието на протеини и
в) увеличаването на органичните кисели млека, които в някои страни нарастват с двуцифрени годишни темпове на растеж и представляват глобален пазар, който се очаква да надхвърли 15 милиарда долара.

Дойде време да се появят и други продукти в категорията. Първият от тях е Скир от Исландия, който в някои страни не се счита за кисело мляко, а напитка на основата на кисело мляко. Възходът му на международните пазари – с акцент върху САЩ – е до голяма степен необясним, въпреки че компаниите, които са влезли в производството му, харчат големи суми, за да го популяризират.

Наскоро друга традиционна рецепта за кисело мляко, този път от Съмърсет в югозападната част на Англия, твърди автентичността на оригиналния вкус. Това е кисело мляко, което е подобно на гръцкото цедено кисело мляко, но се произвежда с малко по-различен, по-отнемащ време процес на отводняване.

Киселото мляко винаги „носи“ местна история, която подчертава неговата автентичност. Американската компания Siggi’s е създадена едва през 2005 г. от младия Siggi Hilmarsson в апартамент в Ню Йорк. За да създаде продукта, той използва рецепта за кисело мляко Скир, изпратена му от майка му от родината му, Исландия. Днес неговата компания е една от най-популярните млечни компании в САЩ.

Една от най-важните тенденции през последните години в Гърция е увеличаването на консумацията на кисело мляко от козе мляко, било то в традиционната форма или като прецедено.

Една от компаниите, влезли в категорията, е Dodoni, която в скорошно съобщение за пресата за новия си продукт гласи:
„ Новото козе кисело мляко Dodoni вече се предлага в хладилниците на супермаркетите в цяла Гърция, в мултипакети от две парчета. Тъй като козето мляко е суровина с отлично качество, с високо съдържание на протеини, този продукт значително укрепва категорията на киселото мляко Додони “.

Био козе мляко Произвежда се от 100% гръцко био козе мляко, от животни, които се хранят с висококачествени органични собствени фуражи. Продукт с несравнимо качество, автентичен вкус и висока хранителна стойност,  характеризира със същността на визията и философията на кооперацията, която го произвежда.

Производството на кисело мляко е прекарало последните 20 години на друго ниво на автоматизация, хигиена и гъвкавост. Правилната спецификация на опаковъчна линия, идентифицирането на средносрочните нужди, но също така и отговорът на новите тенденции, е квинтесенцията за осигуряване на повтарящи се и високи изисквания към продукта.

Често се казва, че опаковъчната линия не „почиства“ или подобрява хигиената на продукта. С правилния избор обаче тя може да поддържа качеството на приема и да гарантира поддържането на хигиената за по-дълъг период от време. Това е, което отваря хоризонта на продажбите, увеличавайки производството на производствената единица.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук