В света на животните

Това е публикация в блог, посветена на нашите приятели животни и тяхната специална природа! Всеки има свои особености и навици, които ние в собствения си микрокосмос игнорираме, но те са изключително интересни! Човек може да има насочен палец нагоре и за това – както се казва – той е доминирал над останалите видове, но останалите жители на нашата планета не изостават по уникалност!
Избрахме 23 животни и ви представяме истини, които – вероятно – не сте знаели за тях!

КРАВИ – Тези уникални преживни животни имат приятелка сред стадото! Всъщност, ако се разделят с нея, може да се почувстват тревожни. Освен това не е мит, че те произвеждат повече мляко, когато слушат успокояваща музика.

2. КОНЕТЕ – те виждат (почти) всичко! Очите на конете са с диаметър около 5 см и имат зрение от почти 360 ° (със „слепи петна“ точно пред тях и зад тях). Още по-странно е, че те използват всяко око поотделно … така че, всяко око може да вижда и редактира различни изображения едновременно! Освен това конете – макар и да не си приличат – са най-близките роднини на носорозите!

3. КОСТЕНУРКА – Мъжките костенурки ръмжат, докато женските свирят; по този начин СЕ различават полът им!

4 КОТКА – Отпечатъкът на носа на котката (и кучето) е уникален, както и човешките пръстови отпечатъци. Котката има 32 мускула във всяко ухо, може да издава 100 гласови звука (в сравнение с кучета, които произвеждат само 10).

5 КУЧЕ – Когато мъжките се бият с женски кученца, мъжките оставят жените да “победят”, за да си осигурят привързаността (звучи ли ви познато?). По отношение на кучешката цветна слепота, истината е, че кучетата виждат цветовете (и не само черно-белите, както твърди градският мит). По-конкретно, кучетата имат два вида фоторецептори, които ги карат да виждат цветове като хората с далтонизъм. Тоест те могат да различават синьо и жълто, но не и червено и зелено.

6 ОХЛЮВ – може да спи в летаргия цели 3 години!

7 ТАРАЛЕЖ с … тахикардия! Сърцето на таралежа бие – средно – 300 пъти всяка минута! Също така, имайте предвид, че таралежите … плуват във водата!

8 ПЕПЕРУДА и вкус! Пеперудите имат вкусови сензори на … краката си (тоест вкус на краката?)!

9 БРЪМБАРЪТ Scarabaeidae, макар и насекомо, е най-силното животно в тропиците, защото може да вдигне 850 пъти теглото си!

10 ЩРАУС – бързият! Три неща за тази птица: тя може да тича по-бързо от кон, мозъкът й е по-малък от окото (!!!) и мъжкият реве като лъв!

11 ЖИРАФ – Жирафът е единственото животно без гласови струни. Един – забавен – парадоксът при жирафа е, че може да си почиства ушите с език !!! Ударът на възрастен жираф е толкова силен, че може да обезглави лъв. И накрая, жирафите често раждат изправени, което означава, че новороденото „пада“ от височина около 2 метра!

12 ТИГРИТЕ – имат не само раирана козина, но и раирана кожа!

13 СЛОН и неговият хобот! Слонският хобот има 40 000 мускула. Може да мирише вода на разстояние до 3 мили. Той е и един от трите бозайници в менопауза – другите два са китове и хора.

14 КРОКОДИЛ – Зъбите на крокодилите непрекъснато се обновяват през целия им живот, при гмуркане на дълбоко те поглъщат камъни! Крокодилът не може да си изплези езика!

15 ЛЪВ – Лъвът е втората по големина котка по размер след тигъра и мъжкият може да надвишава 250 кг. Женските лъвове, които са сестри, остават заедно за цял живот, докато мъжките стават независими. Ревът на лъв (мъжки) е най-силен от всички други котки, а именно възрастен лъв може да бъде чут на разстояние до 8 км.

16 ПИНГВИН – Пингвините предлагат на своите избраници да използват внимателно подбран камъче. Това е и единствената птица, която може да плува, но не лети.

17 ТЮЛЕНИТЕ – когато спят, могат да държат краката си заедно, за да не се изгубят!

18 МОРСКО КОНЧЕ – Хипокампус, главата на семейството! Морските кончета са едно от малкото моногамни животни и единственото в цялото животинско царство, при които ражда мъжкият. Когато морските кончета станат родители, те държат опашките на малките си, когато плуват, като децата при човека. Въпреки, че не им се вижда, това е едно от най-алчните животни, тъй като имат голям апетит, ядат повече от 3000 саламурени скариди на ден!

19 ОКТОПОД – универсалният! Октоподът е сляп, има три сърца и може да бъде натъпкан (ако е необходимо) в дупка във формата на монета от десет цента)! Женският октопод остава на гладно 2-3 месеца (май – юли), т.е. през периода, когато снася яйцата си. Всъщност, тъй като не може да се измъкне от тях, понякога се храни с малки парченца от собствените си пипала!

20 СТРИДИТЕ – могат да променят пола! В зависимост от периода на чифтосване те могат да бъдат или мъжки, и женски!

21 КИТ – певецът! Китовете имат специални песни, които пеят по време на чифтосване.
В районите, където живеят много китове, всички те пеят една и съща песен. Много пъти тези подобни на песни звуци пътуват до други групи китове, които също го научават, както и хората с музика.

22 ДЕЛФИНИ – с имена! Колкото и странно да ви се струва, делфините имат имена (не тези, които им даваме като пинбол и т.н.) и ги използват, за да се викат един на друг. Знайте, че те спят с едно отворено око, докато – заедно с шимпанзетата и хората – делфините са единствените животни, които могат да се разпознаят в огледалото. Делфините използват механизми, които им позволяват да се гмуркат до голяма дълбочина, за да свият кръвоносните съдове, като спират всяко кървене, което иначе би им коствало живота.

23 МЕДУЗА – се състезава с акулите и динозаврите от древността, тъй като съществуват повече от 650 милиона години! 95% от медузата се състои от вода, докато пипалата на най-голямата медуза могат да достигнат дължина половин футболно игрище !!!

Източник: Уикипедия

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук