Защо животните имат опашки

Когато кажем опашка, всеки си представя различни неща – едни виждат маймуни висящи на опашката си на клон, други виждат прекрасната лисича опашка, други виждат пък здравата кравешка опашка, но някои не виждат опашката на Ил Дьо Франс.
Много от нас пък виждат опашката на кравата или телето в тавата, следват тези, които виждат опашката пред супермаркета и представете си, чакат за тоалетна хартия, опашка за билети за футболен мач, опашка на автобусната спирка.
Нека да разберем за какво служат опашките на животните. Всяка част от тялото на животните има свое предназначение.

Опашките на животните не служат само за красота, а и да вършат някаква работа. Конете, кравите и много други животни се бранят от насекомите с опашките си. Те цял ден я премятат насам-натам по тялото си и разпъждат малките си досадни неприятели.

Насекомите не безпокоят котката. Тогава защо тя има дълга и вълнеста опашка? – Тя ѝ служи да се крепи, когато се катери или скача. Ако тялото ѝ се извие надясно и има опасност котката да падне, изведнъж извива опашката си наляво. И обратно. Когато пък се готви за борба с някой неприятел, котката извива гръб, издига опашката си нагоре и настръхва цяла. Така тя изглежда и по-голяма, и по-страшна.

Птиците със своите опашки управляват телата си, когато летят.

Лисицата, вълкът и кучето, когато бягат, пазят равновесие с опашките си. Зиме, когато лисицата бяга по снега, дългата ѝ рунтава опашка зарива стъпките ѝ и така тя се прикрива от неприятелите си. Освен това, когато тя спи зимно време, се свива на кравай и завира муцуната си в козината на опашката си. Така въздухът минава през космите на опашката и се стопля.

Някои маймуни увиват опашките си около клоните на дърветата и така здраво се закрепват, че дълго време могат да стоят увиснали с отпуснати надолу тела. Често маймуните се хващат за опашките си и образуват дълга верига.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук