Маркирането на агнетата да отпадне

Ако някой си мисли, че може да подценява фермерът просто се лъже. Едва ли обществото знае, през какви препятствия минава един фермер за да получи субсидиите, за които му завиждат всички.
Едва ли някой от обикновените хора е бил подлаган на такива проверки – стандартни, кръстосани, извънредни и всякакви други. Фермерът е бързо мислещ и изобретателен. Това доказват и ирландските овцевъди със свое предложение да отпадне маркирането на агнетата, докато навършат определена възраст.

Тяхната асоциация се аргументира относно това си искане, че ранното маркиране е въпрос свързан с хуманното отношение към животните, което се нарушава.

У нас сякаш въпросът с маркирането е решен доста либерално. Ако агнето се оставя за разплод или за по-късна продажба се маркира с електронна марка преди навършването на шест месечна възраст. Останалите агнета, които се продават за клане се маркират с обикновени марки. В някои асоциации маркират майчиния номер на лявото ухо и индивидуален номер на дясното ухо,чрез татуировка. Ако трябва да се търси някакъв проблем това е точността на рождената дата.

В Ирландия от юни 2019 г.- за което сайта Ovce & Kozi.com писа,  всички овце, независимо от възрастта или предназначението  им (включително агнетата, които ще се продават, отиват в друга ферма, на изложение и за износ; но без агнетата, които отиват директно на клане), трябва да бъдат идентифицирани с пълна електронна идентификация -набор от маркери или пълен електронен болус

От  асоциацията, заявяват, че „изискването за маркиране на новородени агнета, и продавани, е неоправдано и трябва да бъде премахнато. Няма логика за това изискване.

Това причинява огромен стрес на самите агнета и не прави нищо за подобряване на проследямостта им.
Това изискване за агнета на възраст до шест седмици и по-малко, независимо дали се продават, трябва да отпадне. Агнетата до тази възраст все още са с овцата-майка и като такава, номерът на майката, трябва да е достатъчен за нейното потомство за този шест седмичен период. Това изискването е „абсурдно“, и от него няма „никаква полза. Малките агнета не трябва да бъдат подлагани на това напълно ненужно бреме без причина. Това е въпрос на хуманно отношение към животните и овцевъдите са напълно оправдани да търсят това да бъде променено“,

Тук има и друга презумция за това искане на фермерите. Разбира се , че не е свързано с хуманното отношение. Става дума за това, че една марка струва около 2 евро. Както разбрахте, само агнетата, които отиват директно за клане, не им се слагат от скъпите марки. Ирландците обаче предпочитат да продават агнетата си на тържищата, което означава и по-висока цена. Става така, че от печалбата от едно агне, равняваща се на 10-15 евро, 2 евро отиват за марка и тя намалява.
Не случайно почнахме с това – не подценявайте фермерите.

Тоня Мишева

.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук