Овцевъдна ферма в Сърбия

Една сръбска история, която прилича на много български такива.
Преди три години Сандра и Милан Гаич от Деспотово решават да влязат в света на овцевъдството. . Те избират да отглеждат овце от породата Ил дьо Франс.  С любовта към животните, помощта на приятели  овчари, както и хора от науката, те бързо правят първите стъпки и се посвещават на овцевъдството с много ентусиазъм.

 „Трябва да спомена, че направихме първото агнене естествено, но имаше и неуспехи от наша страна и т.н. Тогава се срещнахме с д-р Милованович и започнахме с изкуствено осеменяване. Сега виждате, овца е агнела пет агнета. Реших да синхронизирам, защото в рамките на няколко дни всички овце се раждат. От друга страна, при тази цена на агнешкото, трябва да извлечем максимума от овцете. Що се отнася до тази петица, не знаехме, че са  толкова много, и направихме ултразвук. Раждането мина   добре, малките са жизнени, здрави, задоволени с коластра. Сега те просто се нуждаят от допълнително внимание – казва Милан. –  Добре е да имате агнене едновременно, за да можете да прехвърлите едно агне на друга овца за помощ,.  Необходимо е да се полагат по-големи грижи за агнетата  през първите две седмици от живота им, докато те станат по-силни. Важно е те да поемат  коластрата” – казва д-р Александър Милованович от Научния ветеринарен институт Нови Сад.

Досега 4 овце са родили 11 агнета, казва домакинът, а индексът на агнене е значително подобрен. Но нещо друго интересно се случи в тази ферма за овце. А именно, една овца роди едно агне през януари и още две след три седмици. Чухте добре, ние не сме измислили нищо и има наука, която да потвърди, че това е явление.

 „Съвкупността от обстоятелства беше такава, че кочът беше оставен с овцете, след това направихме изкуствено осеменяване. Овцата  роди едно женско агне на 16 януари и две мъжки на 8 февруари“ – казва ни нашият домакин Милан.

„Това се случва рядко, но не е останало незабелязано. Това се нарича суперфетация. Среща се главно при животни, които дават повече плодове, при овцете е рядко. И обикновено има аборт, но тук в този наш случай интервалът при агненето беше 21 дни и завърши добре. Не можахме да определим ранната бременност при овцата, предизвикахме овулация, въпреки че плодът вече беше там, затова направихме изкуствено осеменяване, плодът не беше повреден, трите агнета се развиха добре и се родиха живи. ” – казва д-р Милованович.

Миналата година беше особено трудна. Лошата цена, невъзможността за продажби, всичко това доведе до опустошение в този отрасъл- животновъдство, което тепърва ще бъде изразено. Мисля, че животновъдството е най-засегнатият от короната сектор. В цялата верига нито едно производство  не губи цената си, а животните губят цената си. Миналата година беше много трудна. . .

Планът на фермера е да се напълни  обора, да има 150 овце.

„Държавата призовава младите хора да останат в провинцията, бих искал някой да чуе това, но ние сме специално ограничени тук в селото, когато говорим за разширяване. Ето къде е нелогичността. Получавате одобрение от министерството да отглеждате 200-300 овце в селото, а общината, в която се намираме, ни ограничава до 150 глави. Така че съм ограничен до 150 овце, така че това е село” 

Между другото, Милан и съпругата му Сандра са дипломирани икономисти, образовани хора, които отдавна са решени да останат в провинцията и да се занимават с животновъдство и продължават борбата, не се предават, с надеждата за по-добро утре.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук