Цена на агнетата

0

Дойде ред и на цената на агнешкото.
У нас все още по този въпрос се мълчи. Дебненето между производители и купувачи тепърва почва. Чуват се приказки от оптимистите във фейсбук за цена от 10-12 лева, по-умерените говорят за 8 лева. Реалистите мислят, че цената ще бъде миналогодишната – 5 лева и на дребно 6 лева.

Няма също визия, ще има ли внос на агнешко или не. Миналата година имаше голяма помощ да се предотврати вноса. От Македония сигурно пак ще влязат тези 5-6000 агнет, съгласно договаряне. Но как ще се спрат например румънските агнета, ако тръгнат, не се знае.

За износ е трудно дори да се мечтае, ако стане и това по-хубаво няма. Както  миналата година казахме, най-добре е комшиите да изнасят, а ние да си продаваме у нас. Засега се знае цената в Гърция, която не е никак благоприятна за нашите овцевъди. През Новогодишните празници и след тях, цената там беше 2-2.5 евро.

При  румънците нещата са по-специални. Миналата година румънските овцевъди реализираха агнетата си на добра цена. Все пак те изнасят за страните от Близкия изток няколко милиона агнета. Успяха също отчасти да елиминират т.н самсари – мургавите момчета, които са добри търговци и далавераджии. Тази година нещата се развиват също добре според овцевъдите. Арабските търговци не искат да ползват услугите на самсарите и директно отиват по фермите да купуват агнета. На първо четене са предложили цена от 13 леи за килограм, което се равнява на 5.20 лева. Арабите не само обикалят селата, а дават и аванс в по-големите ферми. Овцевъдите вече не само си мечтаят, но и виждат да има и цена от 16 леи за кг. това е равно на 7.40 лева. Към тази цена може да се прибавят и леи от специалният данъчен режим за фермерите.

Румънските животновъди, които не начисляват ДДС, могат да ползват специална схема. Ако издадат фактура за продажбата, те начисляват 8% върху продажната цена, т.н компенсация, която  се плащат от купувача и след това тази сума се връща на фермера.

Овчарите се надяват цената през тази година да е 14-16 на живо и 25-30 леи трупно. 1 лея= 40 стотинки.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук