Да се ваксинират животновъдите

Всички се възхищаваме на нашите медици, които са на  първа линия, в борбата с Коронавируса повече от една година.
Има обаче и други хора, които не са на първа линия, но дават много за обществото. Най-важното е изхранването на населението.
Това са животновъдите. Нищо,  че уж са по-назад. Благодарение на денонощният им труд рафтовете в магазините са все още пълни и поне криза по отношение хранителни стоки няма.

Нещата във фермите са още по-сложни – ако има заболели фермери или гледачи, ще се нарушат процесите, а не спазвайки  правилата, могат да бъдат дори затворени.

В тази връзка Националният съюз на говедовъдите в България – НСГБ, Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите в България, изпратиха писмо до двамата министри – на здравеопазването д-р Ангелов и министъра на земеделието г-жа Танева с предложение животновъдите да бъдат включени в трета фаза в Националния план за ваксиниран в Република България против Ковид 19.

Това искане на животновъдите, веднага бе подкрепено от министър Танева, по съответния официален ред., като в нейното писмо се казва:

В създалата се обстановка на пандемия и затрудненото функциониране на редица сектори, осигуряването на непрекъсната верига на производство и снабдяване с храни е от основно значение за държавата. Поддържането на нивото на заболеваемост и спазването на регламентираното поставяне под карантина води до затруднение на дейностите в сектор „Животновъдство“ и „Фуражи“, което застрашава осигуряването на непрекъснат поток от суровини за производство на хранителни продукти и подлага на риск продоволствената сигурност на населението. В заключение бих искала да подчертая, че Министерство на земеделието, храните и горите категорично настоява работещите в секторите „Животновъдство“ и „Фуражи“ да бъдат включени в трета фаза на Националния план за ваксиниране срещу Covid-19.”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук