Берихон дьо Шер

Породата дължи името си на това, че е родом от Бери, район на централна Франция. Произлиза от кръстосването на местни овце  с испанските мериноси, пристигнали във Франция в края на 18-ти и началото на 19-ти век. Тази метисова популация остава изолирана в инбридинга и отново е бил кръстосан с английската раса Дишли, а по-късно със самия Ил дьо Франс.

От 1914 г. нататък еволюцията и усъвършенстването се извършват изключително чрез селекционни методи и процедури и завършват със създаването на Генеалогичната книга през 1936 г.

През 1960 г. в Барселона е внесено малко ядро, през 1971 г. се извършва закупуването  на едно от най-добрите стада във Франция.  Заедно с него се внасят други малки  групи от тази порода и те дават началото на порода в Испания.

Във Франция породата възприема две форми на отглеждане: оборно и свободно отглеждане, първата с изключителна интензификация, втората държи добитъка на пасища през цялата година, въпреки че има междинен вариант с обор  през зимата, организиращи агненето от декември до януари.

В Испания формата на експлоатация е за предпочитане на смесената формула, характерна за тежките породи с определена временност в тяхната сексуална активност, поради което при пролетното чифтосване обикновено се използват техники за синхронизация на еструса.

Характеристики

Това е солидна и дебела порода,  средно голям по размер, с прав профил, с лицева изпъкналост при кочовете.

Порода е с великолепна конформация, средното тегло при възрастни е около 70-80 кг за женските и 100-140 кг при мъжките. Женските са добри майки, като имат плодовитост от 140-150% в зависимост от времето на раждането.

Вълната им е тънка, с руно, което достига тегло от около 3 кг при женските и 4кг при мъжете, с дебелина на влакната от 26 до 34 микрона и фитили с променлива дължина.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук