Съседите: Гърция-сняг и малко продукция

0

Този път у нас зимата мина сякаш за няколко дни. Имаше всичко – мъгла, дъжд, сняг, поледица и вятър. Сега слънцето изгря и чакаме да поизсъхне малко и овцете да излязат от кошарите. Без проблеми обаче няма животновъдство. Тази година проблем са грубите фуражи – хем ги няма, хем са и скъпи.
Подобна бе ситуацията и в Гърция с допълнението, че снега там достигна на много места до един метър. Сняг имаше дори и в Атина. .

В допълнение към обективните причини – големи преспи сняг или вода, гръцките животновъди трябваше да си пробиват път през преспите. Следваше  драстичното намаляване на продуктивността на животните – млякото, увеличаване  разходите за фураж, по простата причина, че  пашата на открито не е възможна.

Опитният фермер г-н Лукмакис  от Ксанти и какво той заявява пред Агро Турос:
– При овцете съм  всеки ден от падането на снега и ниските температури,  има много голям спад в производителността на млякото, който достига понякога 30%.  Съществува риск от загуба на голямо количество мляко, ако овцете нямат  агнета близо до себе. А може и да  загубят млякото напълно.  Когато има агнета при майките,  тогава е по-вероятно да се върнат към производството на мляко.  Онези фермери, които случайно са заклали агнета преди студовете, са стигнали до там да мислят да върнат кочовете обратно в стадата, за да чифтосат овцете, за да може млякото да се върне. При тази тежка ситуация и  животните да не се срутят, животновъдите са принудени да им осигуряват повече храна, което увеличава разходите с поне 30%. В същото време цените на агнешкото (труп) в Ксанти не надвишават 4 евро за килограм и 2,5 евро (живо тегло).

Голяма е загубата в производството на мляко до 50%, особено при ранните овце, т.е. тези, които са родили през септември и октомври. Към това трябва да се добавят и допълнителните разходи за изхранване на животните, защото са затворени в кашлите.,

Говедовъдите също изпитват затруднение и са изпратили писмо, до централата на своята организация известявайки ги,че нарастването на цените на фуражите от миналата година сега е от порядъка на 35-40%.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук