Защо агнешкото месо  е полезно за здравето

Дава  голямо количество енергия (100 гр агнешко=206 ккал)
Агнешкото е чудесен източник  на енергия. 100 гр месо съдържа цели 206 ккал, което е много добре при необходимите за тялото на ден 2000 ккал. Приемът на полезни калории помага за оптималното извършване на обичайните  ежедневни  дейности, издръжливостта  и намаляването на умората след физическо натоварване.

Високо съдържание на протеини (100 гр=17,1 гр)
Вече не е тайна, че червените меса, като говеждото, свинското, конското и агнешкото, са с много високо съдържание на протеини и са твърде полезни за тялото. В 100 гр агнешко (или овнешкото) се съдържат много протеини, около 17,1 грама. За хората, които  искат да натрупат мускули, протеините в агнешкото месо са много полезни. Освен, че повишават мускулната маса, те са полезни за храносмилането и предоставят енергия и сила на тялото. 120 гр агнешко месо предоставят  60,3% от препоръчания дневен прием на протеини за мъжете.

Високо съдържание на калции (100 гр=10мг)
Друго преимущество на агнешкото  е съдържанието на калций в него, което е доста високо. Добре известни са ползите от калция – укрепва костите и ги предпазва от аномалии.

Съвети как да консумираме правилното агнешкото месо
Агнешкото месо носи много ползи за здравето. Важно е обаче да се знае, че прекомерната му консумация може да е опасна.
Ако страдате от хронични заболявания или сте в напреднала възраст, трябва да ограничите приема на агнешко, особено под формата на скара с пикантна гарнитура. Може да го ядете в продължение на 2 седмици на порции по 50 грама.
Ако прекалявате с неговото количество, може да настъпят болестни процеси.

Фосфор (100 гр=1,91 гр).
Агнешкото  месо съдържа много  фосфор. Точно както при калция, съдържанието  на фосфор в него е полезно за здравето, особено за предпазване от остеопорозата.

Витамин В1 – тиамин (100 гр=0,15мг)
Кой казва, че червените меса не съдържат витамини? Трябва да знаем, че агнешкото съдържа витамини от  групата  В, и най-вече витамин В1. В 100 гр агнешко се откриват 0,15 мг тиамин, а това количество , макар и да е относително малко, все пак е полезно за поддържането на процеса на насищане на тялото с кислород. Това допринася за повишаването на енергията на организма, поддържа устойчивостта и издръжливостта и предпазва от появата на лющеща се  суха кожа.

Витамин В2 (100 гр=0,2 мг)
Агнешкото месо съдържа витамин В2, познат също като рибофлавин. Витамин В2 носи много ползи за тялото, сред които е поддържане издръжливостта и здравето на нервите, поддържане здравето на очите и на всичко, свързано със зрението, стимулира и поддържа имунната функция и предпазва от появата на афти, стоматит и напукани устни.

Съвети как да консумираме правилното агнешкото месо
Холестерол: съдържанието на холестерол в агнешкото е доста високо. При ежедневна консумация по  100 грама след седмица холестеролът ви може драматично да се покачи.
Диабет: на някои диабетици не се препоръчва консумация на агнешко месо. Агнешкото може да повиши нивата на кръвната захар. Ползите за здравето  от агнешкото месо може да не са известни на много хора, но е добре да знаем, че то е невероятно вкусно и е с  изключително висока хранителна стойност.

Витамин В12 (100 гр=2,3 мг)
Друга полза от агнешкото месо е съдържащият се в него витамин В12, или кобаламин, който помага за укрепване на нервната система, стимулира образуването на червените кръвни телца, предпазва от анемия, повишава издръжливостта и физическото здраве. Витамин В12 е необходим също за обмяната на въглехидратите, мазнините и протеините.

 Слен (100 гр=7,0 мг)
Ползите от агнешкото  месо и от всички останали червени меса се дължи на това, че те съдържат селен. Селенът се противопоставя на свободните радикали.

Други минерали
Агнешкото месо съдържа също така и други минерали като мед и манган, които способстват за намаляване на рисковете от рак, сърдечни заболявания и диабет. И накрая, но не по важност, агнешкото е добър източник на цинк, който е важен за имунната система, заздравяването на раните и нормалното делене на клетките. Цинкът също така спомага за стабилизирането на нивата  на кръвната захар и за скоростта на метаболизма в тялото и е необходим  за оптималната  функция на обонянието и усещането за вкус.

Предпазва от рак
Агнешкото месо е източник на голямо количество желязо, холин и на споменатия вече селен. Съдържанието на холин и селен отблъсква атаките на смъртоносния рак. Агнешкото съдържа и конюгирана линолова киселина  (КЛА), която причинява рак и злокачествени тумори.

Подпомага отслабването
Ако искате да отслабнете, тогава яжте редовно агнешко месо. Това червено месо е с високо съдържание на протеини и с ниско съдържание на вредни мазнини. Така то помага за контролиране на теглото и предпазва  от затлъстяване.  Освен това консумацията на агнешко месо, а и на овнешко, стимулира метаболизма на тялото. Съдържащите се в него витамини от група В, са полезни за „топенето“ на мазнините.

Предпазва от анемия
Анемията, или недостигът на червени кръвни клетки, може да се появи поради спад на желязо в тялото. Овнешкото повишава броят на червените кръвни телца (хемоглобина). Съдържанието на желязо в агнешкото е доста високо – значително по-високо от това в яйцата.

Предпазва от вродени дефекти
Благодарение на желязото в агнешкото, то допълнително предпазва от вродени дефекти. Препоръчително е бременните жени редовно да консумират агнешко веднага след зачеването.
Освен, че предпазва  от вродени дефекти, останалите минерали в него оптимизират притока на кръв от майката към плода.

Съвети как да консумираме правилното агнешкото месо
Агнешкото съдържа селен и други минерали, които стимулират здравето, дълголетието и умственото развитие. За жалост, то не се консумира от много хора заради специфичният си вкус и високата му цена на българския пазар.
Най-полезно е месото от животни, които са отглеждани свободно.

Поддържа здравето на кожата
Поредната полза от агнешкото е здравата кожа. Както вече споменахме, агнешкото месо съдържа витамини от група В и най-вече високо  количество витамин В12, помага за поддържане здравето на кожата, като я държи стегната, премахва окосмяването и още много други неща.

Предпазва от аутизъм, стрес и депресия
Богато е на високо количество омега-3 мазнини. В съчетание с витамин В12, омега-3 е полезен за предпазването на децата от аутизъм. Хранителната стойност на агнешкото месо оптимизира развитието на централната нервна система при децата.
Омега-3 мазнините са известни и с това че се борят със сърдечните заболявания, стимулират мозъчната функция и отслабването.

Важен източник на енергия
Агнешкото месо ни зарежда с много полезни протеини, мазнини и калории и ни кара да оставаме във форма по време на ежедневната ни физическа активност. Още повече, че високото съдържание на протеини е полезно и за оптималното контролиране на теглото.

Богатото съдържание на фосфор
Всеки 100 гр агнешко месо съдържат цели 272 мг фосфор. Съдържанието на фосфора според  диетолозите покрива 27% от дневните нужди. Ползите от фосфора са насочени към здравината на костите и зъбите.

Укрепва имунната система
Агнешкото месо съдържа и много антиоксиданти. Те са изключително полезни за укрепването на имунната система.

Агнешкото месо наистина е много полезно, стига да се консумира умерено.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук