Традиционните български сирена

Бялото саламурено сирене е едно от характерните български традиционни млечни продукти и неизменна част от трапезата ни от древни времена. Сравнително лесният му начин за направа е довел до широкото му разпространение – всяко домакинство, отглеждащо млекодайни животни, е произвеждало сирене. Белтъчният му състав е един от най-богатите на аминокиселини и то в такива съотношения, в каквито са в животинския организъм. По време на зреенето белтъчините претърпяват качествени промени – те се разграждат частично, поради което се усвояват по-лесно от белтъците на пастьоризираното мляко.

Следващият най-популярен и традиционно български млечен продукт, известен и по света ,е кашкавалът.На особена почит се поставя овчия кашкавал, но разбира се има и разновидности, като пушен кашкавал, мек, за стъргане, смесен.Извън традиционните млечни продукти – сирене и кашкавал, млечните продукти могат условно да се разделят на три основни подгрупи- свежи кремообразни сирена, топени и пушени сирена в разнообразно овкусяване и начин на предлагане.

Тенденцията, налагаща се през последните години,  е да се  приобщи  традиционното българско  кисело мляко към широката  група на вариантите киселомлечни продукти. Интересът да се запази и утвърди неговото производство в българската млекопреработва- телна промишленост, налага да се направи необходимото за съхраняване основното му място в общото производство на киселомлечни продукти в страната. Страната ни дава на ЕС свое национално богатство – традиционни млечни продукти, съдържащи в едно цяло – щамове на бактерия, климат, практика, наука, традиции и ноу-хау. Специфичните особености  на традиционните млечни продукти, се оформят от действието на типичната им  бактериална микрофлора, под влиянието на  условията на зреене и съхранение  – климат , аерация  на въздуха, излъчването на средата, температурата и др.

Сравнен с общото потребление на традиционни млечни пpодукти в България, пазарът на специални сирена може да се определи по-скоро, като бутиков.

Деликатесните сирена в България по произход си почти изключително от вносни марки. Идват основно от Холандия, Франция, Италия, Испания, Белгия, Швейцария, Гърция и все по-често от страни от Централна и Източна Европа, като Унгария и Чехия. На практика в България присъства една нищожна част от хилядите видове деликатесни сирена, които се произвеждат в Европа. Тенденциите на внос на нови млечни продукти, от западна Европа нарастват, поради все по големия интерес от страна на потребителите у нас и глобализацията. Почти във всяка провинция във Франция и Италия например се произвеждат десетки видове сирена. Но българския народ е запазил многовековната си традиция да присъстват млечни продукти на масата му, в делнични и празнични дни, а дали те ще са традиционно български продукти или вносни специални млечни продукти е въпрос на личен вкус и предпочитание. източник: cheesemarket

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук