Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, невинаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес обръщаме специално внимание на една тема, която особено в последно време набира сериозна скорост – тази за храните с изтекъл срок на годност. Знаем ли изобщо какво означава тази информация върху етикетите на стоките и по-точно – за какво ни осведомява? И дали не се оказва, че всяка година се изхвърлят тонове годна за консумация храна…

Оказва се, че хранителното отравяне е точно толкова тревожен факт, колкото и пилеенето на храна. Затова преди да изхвърлите даден продукт, чийто срок на годност е изтекъл, помислете още веднъж.

Датата върху опаковката невинаги означава срока, в който е безопасно да консумирате даден продукт. Ето защо масовото бъркане на понятията „най-добро до” и „годно до”, води до изхвърлянето на купища храна, годна за консумация. Такива данни се посочват в доклад на Националния съвет за защита на природните ресурси в САЩ (NRDC) и експерти по законите за храните от Харвардския университет.

Гледайте и надписа, не само датата

Установено е, че всяка година процентът на храната, която се изхвърля, без да се ползва, заради сроковете върху опаковките, нараства значително. Затова е добре да знаете разликата в надписите на етикетите. „Най-добро до” всъщност означава докога хранителният продукт е годен за ядене. Това не се отнася нито до риска от хранителни отравяния, нито до евентуални инфекции, сигнализира единствено за периода, в който даден продукт е най-свеж и качествен. За храните, които не се държат в хладилника пък, изтичането на отбелязания срок може изобщо да не се отрази върху качеството и вкуса.

Някои храни обаче наистина имат „срок на годност”. И това уточнение се поставя върху особено нетрайни храни – например прясна риба, прясно месо и други. Спазвайте този срок и инструкциите за съхранение, защото консумацията на подобни продукти след изтичането му може да доведе до хранителни инфекции. Правилото, което важи в повечето случаи, е следното: ако датата, отбелязана върху опаковката, е минала, отворете и проверете как изглежда на вид, мирис и вкус. И тогава преценете дали да изхвърлите продукта.

Доматите са годни и смачкани

Този вкусен зеленчук обикновено не идва с документ за срок на годност, но много хора изхвърлят домати дори само ако са смачкани. За разлика от други зеленчуци доматите стават по-вкусни, ако стоят малко по-дълго. Дори и ако вътрешността им потъмнява, те остават годни за консумация, само трябва да се обелят. Доматите са опасни за здравето, ако на повърхността им се появи мухъл, ако са станали воднисти или миришат на алкохол.

Филетата от прясна риба са свежи седмици

Филетата от прясна риба, като сьомга или риба тон, могат да останат свежи в продължение на седмици, след като се опаковат, при условие че се съхраняват в хладилника. По това време могат да се ядат, но няма да има толкова добър вкус. Пресните риби понякога пътуват две до три седмици след улова, така че, когато се купуват, трябва да се обърне специално внимание. Бялата риба трябва да има прозрачна и блестяща кожа – тя е без мирис и е твърда, ако се натисне. Ако усетите мирис обаче, подобен на амоняк, не я купувайте, защото миризмата идва от разграждането на киселините в месото. Най-лошата риба има зеленикав вид и е опасна за здравето.

Забравете за сладоледа след изтичане на срока на годност

Дори и ако се съхранява във фризера, сладоледът има кратък живот, защото има висок дял на мазнини, които лесно се развалят. Три месеца след изтичането на срока ще загуби целия аромат, а най-добре е да не се яде, след като му мине срокът. Разваленият сладолед пък може да разпознаете по тъмния цвят и киселия вкус.

Със стари пастети и колбаси можете да се отровите

При фабрично обработеното месо разумно е строго да се придържате към срока на годност, защото в противен случай може да се стигне до отравяне. При обработката месото е изложено на бактерии е-коли и листерия, а заразеното месо може да се разпознае по тъмните части. Ако повърхността на колбасите е лепкава, вместо гладка и лъскава, или е в по-тъмен цвят, най-добре е да ги изхвърлите.

Яжте спокойно кисело мляко, но само ако не е отваряно

Този млечен продукт може да се яде дълго след като изтече срокът на годност, но само ако не е бил отворен. В процеса на ферментация млякото се стабилизира, така може дълго да издържи, но все пак трябва да се изхвърли на първата поява на мухъл, който при киселото мляко може да се прояви във всички цветове.

Здрави яйца се съхраняват в хладилник от 3 до 5 седмици

Цели и здрави яйца могат да стоят в хладилник от три до пет седмици, пресни жълтъци от два до четири дни, а твърдо сварени яйца до една седмица. Яйца може да се съхраняват във фризер до една година. Яйцата поставяйте в студената част от хладилника, не на вратата. А иначе – за да тествате яйцето, поставете го в купа с вода. Ако изплува на повърхността, изхвърлете го, ако потъне, можете да го ядете.

Брашно и подправки

Прахообразни подправки като чили на прах и черен пипер можете да използвате до шест месеца след изтичане на срока на годност, ако на тях е посочено, че са пастьоризирани с пара или са третирани с цел да се убият всички микроби и гъбички. Микроскопични организми живеят в сухи храни като брашното и подправките. Те трудно могат да се видят с невъоръжено око, но могат да се наблюдават малки черни точки при поставянето на брашното и подправки в храната. Ако видите, хвърлете храните.

Опасно е да се яде пиле с изтекъл срок над 3 дни

За разлика от рибата пилешкото се разваля много бързо. Ако усетите неприятна миризма, измийте месото с течаща вода и отново го помиришете. Ако продължава да има миризма, изхвърлете го. Като цяло е опасно да се яде пиле три дни след изтичането на срока поради възможността от зараза със салмонела и други подобни бактерии.

Каква трябва да е температурата на хладилника?

Хладилникът трябва да има температура между 3°C и 5°C. Ако вътре е по-топло, рискувате храната да се развали, а ако е по-студено, ще се загубят ценни хранителни вещества и някои пресни храни ще се развалят.

Що се отнася до фризера, -18 С е идеалната температура, която ще предпази храната за дълго време от образуване на бактерии.

• Повечето риби и морски храни издържат около два дни в хладилника (и малко повече, ако са сготвени).

• Плодовете и зеленчуците издържат близо седмица.

• Ако е пастьоризирано, млякото издържа около седмица в хладилник, но за всеки случай винаги проверявайте как мирише.

• Сирената и маслото са дълготрайни млечни продукти и могат да издържат до три-четири месеца, ако се съхраняват правилно.

Много храни могат да се замразят и да издържат от 6 до 12 месеца (въпреки че може да са леко омекнали след размразяването).

Винаги се доверявайте на преценката си и ако нещо ви изглежда съмнително, не рискувайте. Не забравяйте, че някои продукти е по-добре изобщо да не се съхраняват в хладилник – например лук и картофи.

източник: zdrave.to

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук