Козата Пигора

Ovce & Kozi.com: Козевъдите  се различават от овцевъдите. При тях козата, освен средство за производство е и като домашен любимец и другар. Козевъдите са малко като гълъбарите. Настояват повече за породата и говорят само за козите.
В многото събирания, които правят, се „раждат „ и няколко групи кози. В случая говорим за други държави, но това важи и за нас.
Козите, според външният вид и характера си, козевъдите ги делят на следните групи:
– по големина, дължина на косъма, най-добри за мляко, мианитюрни кози, най-популярни, най-отглеждани, любопитни и кози за начинаещи козевъди.

Днес ще се спрем на породите за начинаещи. Самото име показва, че козите от тези породи няма да са от най-претенциозните, слушат стопаните си, не дават върхова продуктивност, но достатъчно, а процесите свързани с развитието им – раждане, условия на отглеждане, хранене не са от най-висок клас.
В тази група попадат породите. Саанска, Алпийска коза, Пигора, Тенеси,Ла Манча, козата Кико, Англо Нубийската, Боер и др. От тази група ще ви представим някои породи кози и започваме с козата Пигора.

ИСТОРИЯ

Първоначално козата Пигора е отглеждана през 1980 г. в Орегон Сити. Тя е създадена от Катерина Йоргенсон,  като тя е била вдъхновена от кози, видяла в резерват Navajo, които са били  с къдрави косми от много различни цветове. След като изготвя развъдната програма и закупува ангорски пръчове и започва работа по създаването на коза с неголямо живо тегло и ръст, което да позволи използването и, както в селските, така и градските райони. Козата трябва да може да произвежда добра вълна и мляко, както и да бъде добър домашен любимец с фин темперамент.

Тази малка коза е резултат от кръстосване на пигмейски кози с ангорски пръчове, откъдето идва и сладкото име Пигора! Въпреки, че те получават своите пухкави руна от ангорските си предци, красивият набор от цветове на „палтото” идва и от техните далечни родственици  –  козите пигмей.

Идеална среда:

Те са почти приспособими към всяка среда, стига да има здравословни буйна зелена растителност, на която да се пасе, обича да играе и трябва да и се осигурява безопасна среда от хищници.

Идеален климат: Всички климатични условия, особено по-хладните
Здравословни проблеми? Няма известни здравословни проблеми
Добра  коза за начало Това е отлична стартова коза.
Цвят: черно, кафяво, бяло, сиво, или комбинация от тези цветове
Коза⇒ женски мъжки
Тегло 34 кг 43 кг
Височина на породата: 45 см при холката 58 см. при холката
Рога:

обикновено са без рога, но могат да имат малки, които се придържат право нагоре

обикновено са без рога, но могат да имат малки рога, които се придържат право нагоре
Те са добри малки животни, които имат по едно раждане годишно
Период / цикъл на размножаване: Обикновено трае 12 до 36 часа
през  21 дни / 18 до 24 дни
Период на бременност: Обикновено около 148 до 155 ден, но не повече от  150 дни
Приплоди : 1 до 3
Добри майки? Да, те са прекрасни майки
Период на лактация: Обикновено около 250 до 284 дни. Най-често срещаният е 284 дни
Качество на млякото: Те имат добро съдържание на мазнини и протеини, могат да произвеждат около 1 до 2 литра на ден в зависимост от козата и времето на лактация.
Ниво на доене: Те са доста лесни за доене и обикновено стоят неподвижни и стабилни по време на доене

Козите от Пигора обикновено раждат или близнаци, или четворки. Малките тежат около 5 килограма при раждане и могат да скачат и да бягат в рамките на четири часа след раждането. Обикновено се отбиват от майката на около 12 седмици и достигат зрялост около 8 до 12 месеца.

Козата Пигора живее около 12 до 15-годишна възраст и може да произвежда мляко и руно до 10-годишна възраст.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук