Руснаците за овчето мляко

0

Време за прочит:4 минути

Ovce & Kozi.com: Ние сме си свикнали с овчето мляко. Преди години го пиехме и хапвахме овче сирене по-често. Сега овцете намаляха, съответно цените на продуктите се вдигнаха и го купуваме по-рядко. Ако не го купуваме, поне виждаме присъствието му на рафта.
Руснаците, независимо, че имат милиони овце, никога не са произвеждали овче мляко, още по-малко и сирене. Дори не бяха чували и за киселото мляко от овце. Преди доста години, посещавайки племзавода Алгай – Цигайска порода, един колега беше изсушил на парче марля малко овче кисело мляко, което използвахме за закваска.

Какво знаят руснаците за овчето мляко ще научим от един овцевъден форум.  

 – разбира се, в Европа овчето мляко е на голяма почит. Всички сирена фета и сирищни сирена – те са направени от овче мляко.
 
 – “Спомням си, когато бях още момче, родителите ми ме изпратиха да помагам на чичо си в стадото, да караме до мястото за подстригване. Вървяхме около две седмици, чичо, аз и пет момчета на моята възраст. Чичо пиеше жестоко. Затова основната работа беше върху нас, добре е, че всички бяхме момчета от селото. Вече бяхме истински помощници на родителите … Но готвенето не е работа на мъжа и, разбира се, не знаехме как да готвим нищо. Чичо пиеше, а ние нямахме храна, затова пиехме овче мляко, направо от овцете“. 

Овчето мляко е много хранително, по съдържание на мазнини, сухо вещество, то надминава както кравето, така и козето мляко.
Съдържанието на мазнини варира от 7-10%! Но има специфичен вкус и мирис. От него правят прекрасни сирена и млечни продукти. 

Що се отнася до пазара … овчето мляко е широко разпространено в Казахстан, Малка Русия и други южни страни. По принцип на пазара се доставя сирене: чанах, осетинско. Овчето мляко, въпреки съдържанието на мазнини, е диетичен продукт, защото, колкото и да е странно, повечето хора са алергични към казеин, съдържащо се в кравето мляко, и не е алергично към този компонент на овче мляко. Също така знам, че съдържа много калций, повече от други видове мляко.

 – Като цяло овчето мляко е ценен диетичен продукт. Освен това се абсорбира добре. Овчето мляко е популярно и широко разпространено във Франция, Гърция, България, Турция, Италия, Иран. Всеки знае за айран, мацони, катък.

И като говорим за сирена. Овчето мляко е почти два пъти по-маслено от кравето мляко и съдържанието на протеини е много по-високо, както и витамините от група В. Освен това, протеинът от овче мляко се усвоява от хората с 99%, а кравето мляко само с 92%.  Ферментира при температура 20-27 градуса. 

Доколкото знам, много хора имат алергия към протеините от краве или козе мляко, но овчият протеин почти не е алерген. Но има антиоксидантни свойства и ако го пиете редовно, можете да наситите мозъчните клетки с хранителни вещества. Резултатът е подобрена памет и повишена концентрация. 

Хранителната стойност на овчето мляко е 1,5 пъти по-висока от тази на кравето мляко, а съставът на този продукт е много по-богат на витамини А и В.

Препоръчва се да се пие редовно от растящи деца и бременни жени. Този продукт е прекрасен антиоксидант, благодарение на него се синтезират холестерол, аминокиселини, както и витамини А и D. Тези, който редовно пие овче мляко, има по-активен мозък, телесните клетки абсорбират повече кислород.

Ако сравним млякото на овца и крава, тогава кравата очевидно губи в количеството протеини, мазнини и твърди вещества. Съдържанието на сухо вещество в овчето мляко достига 18-20%, мазнините – 7-10%, което е причината за по-добрата му усвоямост в сравнение с кравето мляко.
Когато се сравнява овче мляко с другите млека, то съдържа голямо количество цинк и калций. Калцият от овче мляко помага в борбата с остеопорозата. А калцият е незаменим за укрепване на имунната система за тези, които наскоро са били болни. Цинкът, който се съдържа в овчето мляко, е необходим за поддържане на здрава кожа и също се препоръчва при анорексия. Ако тялото има недостиг на това вещество, това има отрицателен ефект върху цялото му състояние.

Учените потвърдиха, че съдържанието на калций в овчето мляко е пряко пропорционално на количеството фосфор. Това е важно, защото единият елемент допринася за доброто усвояване на другия. Овчето мляко също се препоръчва за астматици и хора с проблемна кожа (например екзема). За да спите спокойно през нощта, достатъчно е да изпиете една чаша топло овче мляко, преди да си легнете.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук