Припадъци при козите

0

време за прочит: 5 минути В нашия материал

С какво ни изненадват козите

Загатнахме, че и козите могат да бъдат артисти и когато се наложи да припадат.
Оказва се, че има порода кози – миотонична или, както се наричат “слаби” кози. Известни са като носители на рядко генетично заболяване – миотония (myotoma congenita).
Когато козите се чувстват в опасност или са уплашени, те изпитват пълна мускулна парализа и животното губи способността си да се движи в продължение на 10-15 секунди, без да изпитва абсолютно никаква болка и е в съзнание. Да се съпротивлява в това положение е невъзможно,  козата пада на една страна и се простира на краката си.

Учените са открили, че определен ген е рецесивен, наследствен и се проявява във всяко второ поколение. Така че, ако се кръстоса представител на миотонична порода с обикновена коза, може да се роди „синкоп” коза.

Миотоничните кози се появяват за първи път в щат Тенеси през 1880-те години, където са развъждани на случаен принцип. Тези животни всъщност са доста редки, и през 1989 г. е създадена международна асоциация, която да запази чистотата на породата.

Всичко би било доста смешно и безвредно, ако не беше едно „но“. Някои фермери, вместо да отглеждат кучета, въвеждат няколко митонични кози в стада овце. Забелязала хищно животно в близост до пасището и при чувство за опасност, козата пада, а овцете бягат в различни посоки.

Естествено, миотонична коза по правило се изяжда от хищника, но овцете остават непокътнати.
Наистина жестоко, но срещано в практиката.

Овцевъд & Козевъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук