Овчето месо – лукс или традиция

0

В миналото, овчето месо е било най-консумираното месо по време на празниците. Днес то се счита  по-скоро за лукс. Въпреки това, цената е приемлива, но от решаващо значение е да намерите вашия местен доставчик.

Овчето месо е било най-консумираното месо в миналото. Консервирали  са  го чрез пушене и осоляване.

Агнешкото месо е особено полезно за здравето, благодарение на благоприятното съотношение на ненаситени и наситени мастни киселини и съотношението омега 6 и омега 3 мастни киселини. Ненаситените мастни киселини помагат за регулирането на нивата на холестерола в кръвта.

Учените приписват агнешкото в диетата за  анти-склеротични, анти-диабетни или противоракови ефекти. Освен това, агнешкото съдържа значително по-малко мазнини. Агнето съдържа много висококачествени протеини, минерали, желязо, мед и цинк. Неговите хранителни стойности са много по-високи от тези на другите видове меса. Също така, то е изключителен източник на лесно абсорбиращо се желязо – една порция агнешко осигурява около 20% от препоръчителната дневна доза желязо за мъжете и 12% за жена.

 Овчето месо е отличен източник на витамини от група Б, като например В12, или В1, който действа благоприятно върху нервната система. Агнешкото месо има най-високо съдържание на L-каротин от всички меса. Затова педиатрите препоръчват да бъдат давани на децата сред първите видове меса, които ще започнат да консумират.

Много хора разнасят мита за неприятния вкус на агнешкото. По-скоро, вярното е  обратното, добре подготвеното агне е деликатес по целия свят. Агнешкото месо е най-сочното,  най-доброто и най-нежното. Също така, месото на старите овце е подходящо за различни специалитети.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук