Всичко правено с любов – се отплаща заслужено

време за прочит: 6 минути

Материал, изготвен в рамките на инициативата EU4Business

Сътрудничеството помогна на Дмитрий Крилов да вземе решението – да удвои фермата си и да започне изпълнението на революционен проект за Беларус и целия регион.
Но първо, малко предистория.

Всичко започна със зелето

Фермата “DAK”, разположена в близост до село Фанипол, може спокойно да се нарече уникална. Собственикът и Дмитрий Крилов, инженер по образование и иновативен предприемач по призвание, заедно със съпругата си Галина решават да станат фермери в края на 90-те години и едва след няколко години опити за пробив на пазара през 2004 г. успяват да намерят своя ниша и предлагат на клиентите ексклузивен продукт.

Днес DAK произвежда вкусни козе сирина по рецепти от 12-ти век, кисело мляко и още оригинални продукт, които могат да бъдат поръчани чрез уебсайта на фермата и получени чрез куриер или намерени на рафтовете на големите вериги магазини в Беларус.

За да се стигне до това, собствениците трябваше да изминат дълъг път, преди да напълнят фермата с 1000  кози, а заетите работни места вече са 20.
Всичко започва с отглеждането на зеленчуци, включително зеле. По-късно семейството решава да  премине към свиневъдство, но за съжаление, поради конкуренцията с по-евтин вносен продукт, тази идея е изоставена. Фермерите не се отказват, и активно проучват ситуацията като установяват, че нишата с козе мляко в Беларус все още не е заета.
През 2004 г., вдъхновени от новата идея,  продават останалите прасета и започват да купуват кози от населението от околността. Тъй като като животновъдите изобщо нямали опит, само 12 от 80 купени животни презимуват след тежка зима и става ясно, че за да вървят нещата, е необходимо да се започне сериозно развъждане.

И така, през 2006 г. от Латвия биват внесени първите Саански кози, най-млечната порода в света. Първоначално семейството фермери планират да продават млякото, за преработка, но цената, предложена от посредниците, не оправдава отглеждането на животните. Затова от 2014 г. фермата се разраства и започват да се занимават и с производство:
– “Най-напред отидохме да учим в съседна Полша, а след шест месеца получихме разрешение за производство на сирене” –  спомня си Дмитрий Крилов.

Всеки ден фермата се получават около 1,5 тона козе мляко, от 400 литра могат да се направят от 80 до 100 килограма сирене, в зависимост от технологията и рецептата. Част от сиренето се изнася за Москва (Русия).

Зоотехниците във фермата казват, че козата е социално, интелигентно и чувствително същество. Следователно тук се гледа много внимателно на животните. Служителите редовно подобряват своите умения, Дмитрий и Галина посещават специализирани събития, посветени на козевъдството в чужбина, включително във Франция и Холандия. Ветеринарен лекар работи във фермата за постоянно, а самата домакиня отговаря за подбора на персонал, като се уверява, че в екипа няма случайни хора. В миналото, учителка, тя се шегува, че е отглеждала деца, но сега тук, деца и … служители.

Галина и Дмитрий Крилови разказват за това как са решили да напуснат града, какво ги вдъхновява и как участието в европейската програма за консултации за малък бизнес е помогнало да се върви напред. Съпругата на фермера казва, че вече е отвикнала от  суматохата на големия град,  и вече предпочита откритите пространства и работа с хора и животни, но най-много я мотивира благодарността на хората, които са били „спасени от козе мляко“.
– „ Когато виждам деца, които идват при нас през лятото, чиито лица преди шест месеца бяха покрити с червени петна от алергии, а днес са напълно чисти, много се радвам, че нашето мляко  им е помогнало “ – казва Галина.

За да доставят още повече радост на своите клиенти и малки посетители, семейство Кирилови решава да създаде – царевичния лабиринт “Cucupolis” – Кукуполис.
Дмитрий Крилов реализира идеята си за увеселителен парк във фермерски стил, която вижда по време на образователното си посещение в САЩ, който се радва на голяма посещаемост вече трета година.

Идеите са много, особено свързани с развитието на фермата, като плановете са  да се увеличат броят на козите до 2000, а в новата сграда ще бъде възможно да се обработват до 5 тона мляко на ден. Благодарение на помощта на специалисти в рамките на Програмата на ЕБВР за малък бизнес за консултации е проведено маркетингово проучване за фермата и е взето решение въз основа на резултатите от нея, как да се процедира за вбъдеще.

Дмитрий Крилов: – „Трябваше да измислим какво да направим: да се разширим  допълнително или да подобрим съществуващото производство. В резултат на това решихме да разширим изцяло фермата и наемем нови хора. Помощта на програмата ни помогна да продължим напред”.

И тук не става въпрос само за разширяване на стадото. Предвижда се изграждането на две лаборатории в новия комплекс: една за трансплантация на ембриони и друга за изкуствено осеменяване на кози. Като в новия комплекс ще работят по-малко хора, всичко ще бъде автоматизирано и на животните ще бъде много комфортно. Лабораториите са необходими, за да се повиши ефективността на подбора.
Фермерът отново шпионира идеята по време на едно от образователните си посещения.
„За да получите качествен продукт – казва Дмитрий, – имате нужда от здраво животно с добра генетика, както и добри грижи за него. Една коза естествено ражда една коза годишно, така че ще са необходими 7 години, за да се получи стадо. Изкуственото осеменяване и имплантиране на ембриони ще спомогнат за ускоряване на процеса ”.

Предвижда се също да се инсталира ротационно доене в комплекса, което ще позволи да се получат един и половина тона мляко за 2 часа (за сравнение, на само 500 литра които се доят сега с помощта на автоматична доилна машина за същото време). За да завърши плана, фермерът се нуждае от още половин милион долара инвестиции. Две години след старта този уникален за Беларус проект може да бъде разширен.

” Три компоненти са важни за нас – заключава Дмитрий – по-здравословни продукти за човешкото здраве и опазване на околната среда“.

Вярата в правилността на избрания път, както и любовта към новостта и желанието да се направи това, което никой друг в страната не е правил, вдъхновява Дмитрий Крилов да работи неуморно.

Автор:  Алена Лис
Материал, изготвен в рамките на инициативата EU4Business

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук