Биологични особености на овцата

 време за прочит: 3 минути

Съществените биологични характе-ристики на овцете включват високата им екологична пластичност; стадото като форма на съществуване; консумацията на евтини и достъпни фуражи; значителна мобилност и издръжливост; плодовитост, слабо развитие на по-високо ниво нервна дейност; чувствителност към стресови фактори.

Високата пластичност на овцете е способността им лесно и успешно да се адаптират към голямото разнообразие от условията и фактори на съществуване – естествени, климатични, фуражи и т. н. Именно тези свойства им позволяват да се отглеждат овце в почти всички климатични и природни зони, а тези, които се използват за хранене, са емисии, които са най-достъпни в района. Това стана основата за отглеждане на голям брой разнообразни местни породи. Затова в момента има породи, които са пригодени за размножаване и отглеждане в зоните на степите, полупустините, пустините, високопланински райони и др.

В същото време при избора на порода за разплод трябва да се помни, че е препоръчително да се избират онези породи овце, които обикновено се отглеждат в определен регион, тъй като способността за адаптиране към новите различни условия на живот от различните породи не е една и съща.

Тъй като овцете са стадни животни, е желателно да се водят в големи групи. В същото време овцете могат да бъдат отглеждани заедно с всякакви други домашни животни, тъй като се разбират добре с всички, което позволява на собственика да използва наличните помещения за добитък и пасища в максимална полза.

Изискванията на овцете за пасище са минимални. Главата на овцете има заострена предна част и такава форма на нея, както и тънките, изключително подвижни устни и остри извити резци, позволяват на тези животни да намират трева на всякакви пасища, включително недостъпни за добитък. Няма проблем да поглъщат ниска пасищна трева и  също лесно да събират зърна от земята.

Храносмилателният апарат на овцете е добре приспособен да усвоява различни, включително груб фураж, както и продуктивната абсорбция на хранителни вещества от тях. И ако кравите на пасище изяждат около 150 вида растения, растящи на естествени пасища, то овцете използват, без да се мръщят  повече от 400 вида. В допълнение, овцете, поради своята подвижност и издръжливост, са способни, ако е необходимо, на бърза и мобилна промяна на пасищата. Овцете лесно могат да стигнат до зеления фураж, растящ на неудобни места, по склоновете на планините и хълмовете, които поради стръмността си са недостъпни за други животни- например говедата.

Овцете, благодарение на доброто си руно , не се страхуват от студа, следователно в южните райони с малко сняг те могат да се хранят на пасищата през цялата година. Но повишената влажност, суровите пасища, екстремните горещини от овцете се понасят много лошо. В случай на прекъсвания в храненето и водопоя, много породи овце са в състояние да изразходват мазнини, натрупани в тялото, например, локализирани на опашката.

Според степента на развитие овцете принадлежат към недоносените животни, чийто пубертет настъпва вече на възраст 5-6 месеца. Въпреки това, за първи път е необходимо да се позволи да се чифтосват не по-рано от възрастта на 12-14 месеца, тъй като ранното заплождане забавя рязко и нарушава развитието на все още растящия организъм.

С добре отглеждане и хранене младите овце растат бързо. Преди да се отбият, средният дневен прираст на живо тегло е 250 – 300 g и достига до момента на отбиването, т.е. до 4 месеца – 45-50% от живото тегло на възрастните животни, а до една година – 80-90%. Затова овцете ви позволяват да получавате висококачествени продукти в доста ранна възраст. И така, агнешкото може да се получи на възраст 2 – 6 месеца, а  вълната – на 5 месеца. По този начин, високата прецизност в комбинация с висока плодовитост дава възможност да се осигури бърз оборот на средства, инвестирани в отглеждането на овце.

Сезонността на заплождане (от август до октомври) е характерна за повечето породи овце. Но овцете от породата Романови се характеризират с възможността за заплождане по всяко време на годината, което им позволява да се размножават във всеки сезон. Поради това три агнета обикновено се получават от овце Романовски за две години, а някои от тях раждат дори два пъти годишно. Средната продължителност на живота на овцете е 12-14 години, въпреки че те не се отглеждат в стопанствата повече от 6-8 години, период в които имат най-висока продуктивност.

При овцете нервната дейност е слабо развита, въпреки че основните сетивни органи: слух, зрение и обоняние са добре развити. Опитът показва, че при овцете могат да се развият само най-простите условни рефлекси, които са напълно достатъчни за елементарното овладяване на тези животни върху пасищата и в овчарниците. Трябва също така да се помни, че овцете са много срамежливи, така че острият вик или шум може да им причини страх и травма.

Овцете също са много чувствителни към много фактори на стреса. Така че, през първите 10 дни след стрижбата, те силно реагират на понижаване на температурата и лесно  настиват. Поради това овцете трябва да се държат близо до овчарника по време на периода след остригването и в случай на студ или дъжд те трябва незабавно да бъдат вкарани в овчарника.

Високата температура, както и пряката слънчева светлина, са вредни за производството на сперма от кочовете. Пренаселеноста в помещението или на площадката, грубите отношения, честите проверки, претеглянето и т.н., влияят негативно на овцете, което трябва да се вземе предвид при отглеждането на овце, тъй като икономическата производителност на тези животни до голяма степен зависи от това.

източник: сайта „Животински свят“

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук