Какво е зеленчуково месо?

Ще премине ли човечеството към изкуствено месо

Първите опити за получаване на месо от неживотински произход са направени в края на 19 век, когато лекарят-диетолог КЕЛЛОГ създават продукт, наречен Nuteena, базиран на фъстъци, соя и ориз.

През 20-ти век различни компании също се опитват да получат месо без използването на животински продукти. Използвани са например високо протеинови гъби, както пшеница, соя и други хранителни вещества. През 1999 г. няколко ресторанта за бързо хранене разработили вегетариански бургери. Въпреки това, Beyond Meat е първия, който се приближи максимално до истинския вкус на месо, но чак през 2009 година.

Зеленчуковите меса се произвеждат от грахов протеин, масло от рапица, дрожди и оцветители на цвекло. Според дегустаторите бургерът наистина прилича на говеждо. Кокосовото масло замества мазнините: то се разтваря по-бързо в устата, така че котлетът да не остане сочен много дълго. Освен това, такова месо не съдържа холестерол. Съставката, която може да породи въпроси, е малтодекстрина. В големи количества той може да бъде вреден, както всички въглехидрати, ако се консумират непрекъснато и в големи количества.

Какви са ползите от зеленчуковото месо?

Учени от Станфордския университет проведоха експеримент. В продължение на четири месеца 36 доброволци трябваше да ядат зеленчукови бургери два пъти на ден. В резултат на такава диета, на участниците в експеримента, холестеролът намалява с 10 mg на декалитър. Намалени са показатели на маркера за повишен риск от сърдечни заболявания. Теглото леко е намаляло (в рамките на 1 кг).

Друго предимство на зеленчуковото месо е екологичността на производството му. Като се вземат предвид прогнозите за растежа на населението на света (10 милиарда души до 2050 г.), броят на гладните хора само ще нараства. Екологичната ситуация също ще се влоши.

Според ООН месната индустрия е най-големият източник на емисии на парникови газове в света. Това е около 7,1 гигатона вредни вещества годишно: 17,7 пъти повече, отколкото при производството на тофу /соя/, 50 пъти повече от отглеждането на бобови растения и почти 180 пъти повече от хранителните.

Същият доклад на ООН посочва, че поддържането на фабриките за месо, също допринася за обезлесяването, деградацията на земята и замърсяването на водите.

За сравнение, за да получите 1 калория от пилешко месо, са необходими 9 калории фураж, произведен от зърнени култури. Ако същите тези растения се използват за производство на храна за хората, бихме могли да получим повече калории на по-малки площи земя.

Съвременни технологии за производство на изкуствено месо

Пълният преход към зеленчуково месо обаче все още не заплашва човечеството. През последните десет години, учените разработват технология за отглеждане на животинска мускулна тъкан, от стволови клетки. Биолозите вземат първични проби от крави и свине. След това микрочастиците се „хранят“ със специален серум, богат на хранителни вещества. По този начин клетките се размножават, удвоявайки се на всеки няколко дни. От получената тъкан може да се направи кайма. Според дегустаторите тези бургери имат малко сух вкус, но учените твърдят, че вкусът може да се регулира от кислорода, който влиза в клетките. Също така, ако е необходимо, ще бъде възможно да се отглеждат месни мазнини по същия принцип. Те ще добавят сочност към продукта.

Първият култивиран месен бургер е направен през 2013 г. в университета в Маастрихт в Холандия. Производството му струва на изследователите $ 300 хил. До 2016 г. цената на продукта е значително намалена. Memphis Meats пусна кюфтета за $ 1000. Производителите казват, че при масовото производство на месо цената може да падне до нивото на първокласните сортове. В Русия експерименталното производство стартира през 2019 г.

Засега растителните меса имат недостатъци. За да се отглежда търговски, е необходим голям „биореактор“. В момента максималният обем на такова устройство е 25 хиляди литра. Той може да осигури продукта за около 10 хиляди души. Друг проблем е суроватката. Сега това е коктейл от захари, аминокиселини и животинска кръв. Учените все още търсят заместител на последната съставка, за да направят производството по-етично.

Ако имате висок холестерол в кръвта, имате наднормено тегло и не можете без месо, преминете към зеленчуково месо. Вече е ясно, че зеленчуковото месо не е временна мода, а нов продукт, който неизбежно ще заеме своето място в диетата на голям брой хора по света.

В същото време технологиите не стоят на едно място. Скоро не само специализирани компании като Beyond Meat, но и корпорации с широка гама от хранителни продукти ще навлязат на пазара на алтернативи за месо. Компаниите ще могат да поръчват собствени разработки на продукти. И ако мнозина вече знаят за алтернативите на месото, то растителните аналози на рибата са известни на много места по света.

източник: mk.ru

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук