Швейцарската козевъдна асоциация (SZZV)

време за прочит: 3 минути

Швейцарската козевъдна асоциация е основана през 1906 година. Членове на асоциацията са козевъдни клубове от кантоните на цяла Швейцария. Кооперативи, кооперации и асоциации на породи, за които Швейцарската козевъдна асоциация  води родословната  книга.

Веднага може да направим разликите между нас и тях. За това обаче най-малко са виновни нашите асоциации. При швейцарците, всичко що е коза или се занимава с кози е член на асоциацията и тя е само една за Швейцария. Освен въпросите по селекцията и развъждането, асоциацията отговаря и за браншовите въпроси – икономика, помощи, законодателство.

Основните задачи са:

  • Водене на родословната книга, като федерално призната организация за развъждане на животни.
  • Изпълнение на тестове за ефективност (тестове за производителност на мляко, тестове за производителност на отглеждане, оценки на развъдната стойност, оценка на конформацията, развъдни семейства и др.).
  • Насърчаване на отглеждането, здравето на козите, както и продажбата на разплодни и животни и техните продукти.
  • Опазване и популяризиране на застрашени породи швейцарски кози.
  • Провеждане на курсове, лекции, както и информация и съвети за животновъди и гледачи на кози чрез публикации.
  • Представяне на интересите на швейцарското козевъдство по отношение на федералните и кантоналните власти, участие в процедури за консултации, преговори за цените и др.

Fertalys дава възможност за анализ на бременността, като се използва проба от мляко. Тестът може да се вземе от 28-ия ден след скачката или осеменяването.  Стопанствата могат да направят тест за бременност със или без контрол на млякото. За правилна проверка на млякото е достатъчно да кажете на млечния инспектор кои проби мляко също трябва да бъдат етикетирани със стикера Fertalys. Специални комплекти и етикети могат да бъдат поръчани предварително за анализи на бременност извън или без мониторинг на млякото.

Оценка на племенното семейство

Разплодно семейство означава, мъжко или женско родителско животно със синовете и дъщерите му. Новата система за оценка на семейството за разплод е в сила от 2016 г. Разплодното семейство се оценява от експерт по развъдно семейство, признат и обучен. Извършва се и оценка на развъдната стойност.

Не е малко нали.

Източник: SZZV

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук